Door: Martijn Haas
Misdaad

De levensgevaarlijke Mustapha I. is ontsnapt uit gevangenis Luik (B)

Een ouderwetse gevangenisontsnapping, zoals gisteren in België, zie je niet meer zo vaak. De meest vluchtgevaarlijk...

Een ouderwetse gevangenisontsnapping, zoals gisteren in België, zie je niet meer zo vaak. De meest vluchtgevaarlijke gevangenen in Nederland zitten vast in de Extra Beveiligde Inrichting. Daaruit wegkomen is schier onmogelijk of er zou van buiten een soort militaire overmacht bij te pas moeten komen. Het enige wat je hier nog weleens ziet is een ontsnapping tijdens ziekentransport, zoals laatst met crimineel Elias. Die nu overigens weer vast zit.

Maar goed, nu over naar België, dus. Zondagmiddag is daar omstreeks 15.30 uur gedetineerde Mustapha I. ontsnapt uit de gevangenis van Lantin, nabij Luik. Hij is iemand met deelname aan een criminele organisatieovervallen en inbraken op zijn strafblad. Delicten vrijwel altijd uitgevoerd met veel geweld. Zo werd I. in 2009 door het Luikse hof van beroep veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor deelname aan de activiteiten van een bende die gespecialiseerd was in erg gewelddadige overvallen, schrijft Het Laatste Nieuws.

I. is tijdens uurtje luchten via een ladder, met de hulp van binnen- en van buiten de gevangenis, ontvlucht. Zijn drie handlangers op de vlucht droegen vuurwapens, kalashnikovs zelfs. Niemand raakte gewond, maar er werden wel twee wagens in brand gestoken. Waarschijnlijk om de aandacht tijdens de vlucht af te leiden. 

Op dit moment is er een internationaal opsporingsbericht verspreid. Het kan goed dat I. in Nederland of Duitsland ondergedoken is, zo meldt de Belgische politie.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws