Door: Martijn Haas
Misdaad
3

De 'keiharde' Zekeriya K. staat voor de rechter

De rechtszaak van de week is het zeker. Vanaf vandaag gaat de aandacht van de Nederlandse rechtspraak uit naar een absol...

De rechtszaak van de week is het zeker. Vanaf vandaag gaat de aandacht van de Nederlandse rechtspraak uit naar een absoluut kopstuk in de Turkse maffia. Het betreft de 46-jarige Zekeriya K., die in een rolstoel zit. Hij wordt verdacht van drie liquidatiepogingen in Tilburg en Goirle. Hij wordt ook gezien als de leider van een criminele organisatie die in drugs handelde. Behalve K. staan vanaf vandaag ook nog elf andere verdachten terecht aan de rechtbank van Breda. Bijna alle verdachten zijn van Turkse komaf. De zitting vindt plaats in de high security facility in de Bunker in Osdorp

Het is als we de kenners mogen geloven het neusje van de zalm binnen de Turkse georganiseerde misdaad in Nederland wat hier terecht staat. De rechtbank heeft ruim twee weken aan zittingsdagen in acht genomen om het enorme dossier rondom clanleider Zekeriya K. te behandelen. En Zekeriya zelf heeft aangegeven op bepaalde zaken in te gaan. Geen beroep op zijn zwijgrecht als verdachte dus. 

Weekblad Panorama heeft uitgebreid over de beruchte bende van Zekeriya K. gepubliceerd, ondermeer als coververhaal. Dat verhaal zullen we aanstaande zaterdag in de Misdaadklassieker in zijn geheel herpubliceren. Hier alvast een voorproefje.

Inhoudelijk staan er drie pogingen tot moord centraal. Tussen half juni en half september 2012 worden drie liquidatiepogingen ondernomen in Tilburg (twee keer) en Goirle. O

Zo rukt op 22 juni 2012 de politie in Tilburg uit voor een schietpartij. De Turkse drugscrimineel Murat K. wordt beschoten en overleeft de aanslag net.

Op 6 juli 2012 vindt in Goirle een schietpartij plaats waar wederom een Turk bij betrokken is. Als Ibrahim I. 's avonds de deur van zijn huis opendoet, staat er een gewapende man voor zijn deur. De twee raken in gevecht, waarbij I. door de man wordt beschoten.

Als mogelijke dader noemt I. later ondermeer de naam van Zekeriya K., volgens hem de onbetwiste 'Turkse' leider in Nederland. Meteen spitsen zich de oortjes van alle rechercheurs die betrokken zijn bij deze zaak, de naam van Zekeriya waart dan al enkele jaren door enkele onderzoeksdossiers.

Maar justitie begint start dit onderzoek pas na een liquidatiepoging aan de Kapelmeesterlaan in Tilburg-Noord, op 11 september 2012 (vandaar ook de naam die dit onderzoek en de daaraan gekoppelde rechtszaak heeft: Kapel). Het doelwit overleeft die aanslag ternauwernood. Dát is het moment dat enkele lijntjes op de matrixborden van de recherche in West-Brabant naar hetzelfde puntje in het midden beginnen te wijzen. De kopman zelf wordt in 2013 in Antwerpen opgepakt.

Wie is Zekeriya K.? En hoe zit zijn organisatie in elkaar? We zullen de zaak de komende dagen goed blijven volgen. Hier alvast een paar snippets uit de Twittertijdlijn van verslaggevers René van der Lee van het Brabants Dagblad.

K. zegt: deal werd toch aantrekkelijk voor me. Ik waarschuwde wel: als je me bedriegt heb ik een appeltje met je te schillen

K: 'Getuige vertelde me later dat de partij hasj geript was door Bulgaren' "maar ik geloofde dat niet"

K. ontkent dat hij opdracht heeft gegeven voor schietpartij Kapelmeesterlaan

OvJ tegen verdachte Y. : 'u stelt zichheel gedienstig op tegenover medeverdachte K.'

Rechter tegen verdachte K. "U heeft ooit iemand doodgeschoten. Ik geef u op een briefje dat dat bij veel mensen indruk maakt"

 

K; 'Ik zei hem : je moet me geen leugens vertellen, daar hou ik niet van'

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws