Door: Jeroen Kraak
Misdaad
3

De jacht op de Utrechtse serieverkrachter

Een DNA-match deed de gevreesde Utrechtse serieverkrachter achttien jaar na dato toch nog de das om. Documentairemaker H...

Een DNA-match deed de gevreesde Utrechtse serieverkrachter achttien jaar na dato toch nog de das om. Documentairemaker Hans Pool legde in zijn film De jacht op de match alles in detail vast. De jacht, de frustratie van de politie, de match, de dilemma’s rond DNA en de berechting van vrouwenhater Gerard T.

Op 5 september 1995 etst een jonge vrouw ’s avonds laat over de Bisschopsweg in De Bilt, vlakbij Utrecht. De verlaten, schaars verlichte weg loopt dwars door de natuur, langs Landgoed Oostbroek. De 27-jarige vrouw weet nog niet dat over een paar minuten haar onbevangenheid voor altijd van haar zal worden afgepakt en dat ze nooit meer de oude zal worden.

Het roofdier dat schuilt in het donker is niet bezig met de donkere sluier die hij zo meteen over dit nog jonge leven gaat gooien. Ze is niets meer dan een prooi en zo gaat hij haar ook behandelen. De Utrechtse serieverkrachter wacht met zijn mountainbike totdat de vrouw langs fietst en zet dan de achtervolging in. Hij weet waar hij haar gaat dwingen af te stappen, hij heeft van tevoren al bepaald tussen welke bosjes hij ongestoord en uitgebreid zijn gang kan gaan om haar daarna als oud vuil achter te laten en te vluchten over een route die hij vooraf heeft uitgestippeld. In zijn hand klemt hij een stanleymes. Vanavond gaat het lukken. Twee pogingen hiervoor gingen fout. Die vrouwen vochten te hard terug.

Film

“Mijn film zou eerst helemaal niet over die Utrechtse serieverkrachter gaan,” zegt documentairemaker Hans Pool over zijn lm De jacht op de match, die op maandag 29 mei om 20.25 uur bij de VPRO op NPO 2 wordt uitgezonden.

“Zijn zaak was voor mij alleen maar interessant om de discussie rond het ja of nee van een landelijke DNA-bank aan te zwengelen. Als die er namelijk was geweest, was die verkrachter allang gepakt omdat ze DNA van hem in over- vloed hebben, maar niets om het mee te vergelijken. Mijn film moest een CSI-achtig verhaal worden over de vooruitgang van wetenschappelijk, forensisch DNA-onderzoek en de ethische bezwaren eromheen. Ik had juist met opzet een zaak uitgezocht waarvan ik dacht dat ie nooit meer opgelost zou worden.”

Plottwist

Het loopt anders. Als Hans Pool in 2014 begint met zijn documentaire, gaan de eerste onopgeloste verkrachtingen van de Utrechtse serieverkrachter hun negentiende jaar in. Pool interviewt vier gefrustreerde rechercheurs die zich tusssen 1995 en 2001 intensief bezig hebben gehouden met de zaak. Ze kijken terug op een mislukt politieonderzoek. Er is geen bevredigend einde, geen oplossing, geen genoegdoening. Het gewelddadige beest waar ze zo lang jacht op hebben gemaakt, lijkt ermee weg te komen. Maar tot zijn stomme verbazing krijgt Hans Pool een paar dagen na die eerste interviews een telefoontje van de politie: waar niemand meer op gehoopt had, is gebeurd.

Arrestatie

De arrestatie van Gerard T. zet een dikke rode streep door zijn aanvankelijke verhaallijn. “Even heb ik zelfs overwogen het hele project te laten voor wat het was,” geeft Hans Pool toe, “criminaliteit is niet echt mijn metier. Maar toen realiseerde ik me dat alle dilemma’s in mijn verhaal toch wel overeind bleven. Er kwam alleen een verhaallijn bij.” Voor degenen die Pools film De jacht op de match gaan bekijken is het alleen maar goed nieuws omdat de documentaire nu eindigt met een rechter die zegt: “Ik veroordeel u tot de maximale gevangenisstraf van zestien jaar.” Een beter einde is er niet.

Wil je het gehele verhaal over het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter lezen en hoe deze uiteindelijk is gepakt? Lees dan het verhaal van Mylène de la Haye in de nieuwste Panorama of lees het op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws