Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De jacht op cash geld

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column. Deze week gaat het over witwassen.

De jacht op cash geld

Ik had een tijdje terug met iemand een gesprek over de kennelijke vrees die er in Nederland leeft voor cash geld. Regelmatig hoor je in de media het idee om cash geld gewoon maar op te heffen. Voorstanders van dat idee zeggen bijvoorbeeld altijd dat het veiliger is voor de middenstand: als er niet meer met cash geld betaald wordt is er ook geen reden meer om een winkel te overvallen. Ook de misdaad krijgt het lastig: je kunt immers nergens meer naartoe met je zwarte geld en een transactie buiten de boeken houden is onmogelijk. Iedereen betaalt met pin, alles wordt geregistreerd.

Tegenstanders hebben het er vaak over dat oude mensen hier grote moeite mee zullen hebben en dat het aan de privacy van mensen knaagt. Als bordeelbezoeker wil je liever niet dat je wekelijkse uitje wordt afgeschreven van de gezamenlijke gezinsrekening. 

Ik krijg de indruk dat in Nederland de lobby van voorstanders sterker is dan in ons omringende landen. Bij ons word je bij tankstations doodgegooid met stickers waarop staat dat biljetten van 200 euro niet geaccepteerd worden. In België kijkt helemaal niemand vreemd op als je een tankbeurt zo wil betalen. Bij onze oosterburen is het zo mogelijk nog extremer: daar kijken mensen je vreemd aan als je een broodje van vijf euro wilt voldoen met de pin en kun je nog 500 euro stukslaan met een rondje in de kroeg. Ik chargeer nu natuurlijk een beetje, maar het idee is duidelijk. 

Vorige week kreeg ik een appje van een goede vriend van mij. Zijn 44-jarige zus Puck was al jaren in een proces verwikkeld vanwege witwassen. Ze heeft een woonbemiddelingsbureau en een makelaarskantoor in Amsterdam en verhuurt woningen. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat Puck ruim drie ton aan huurgeld had witgewassen. In haar woningen verbleven met enige regelmaat criminelen die hun huur cash, met misdaadgeld in de ogen van het OM dus, betaalden. Het OM vond dat zij dit wist of had moeten weten. Puck heeft in totaal negen weken in voorarrest gezeten, waarbij ze met helemaal niemand contact mocht hebben, behalve met haar advocaat.

In hoger beroep is ze nu dan eindelijk vrijgesproken. De rechter vond dat er in de eerste plaats niet is vast komen te staan dat het geld dat ze van haar huurders ontving uit misdadige activiteiten is gekomen. Bovendien zei de rechter dat ze al meer dan genoeg deed om de herkomst van het geld te achterhalen. Dat een aantal huurders zich bezighield met criminele activiteiten wist ze misschien niet eens. De man van wie Puck het cash geld aannam was een Bosniër. Het OM zag hem als witwasser, maar ook dat hield voor de rechter geen stand. De Bosniër werd vrijgesproken.

Het is een geluk dat Puck uit een ijzersterk geslacht komt. Ze is een stoer wijf bij wie de lach niet van haar gezicht af te slaan is. Ieder ander zou gebroken zijn na die periode in de bak, Puck gaf geen krimp. Er is natuurlijk wel aanzienlijke schade aan haar bedrijf toegebracht, maar gelukkig kan ze na deze uitspraak deze zaak nu achter zich laten.