Door: Redactie Panorama
Misdaad
3

De code van Catervarius

Mannen in ‘motorhesjes’ die betrokken waren bij een woningoverval en een gewelddadige gijzeling. De Utrechts...

Mannen in ‘motorhesjes’ die betrokken waren bij een woningoverval en een gewelddadige gijzeling. De Utrechtse club Catervarius kwam in april groot in het nieuws vanwege een rechtszaak tegen enkele clubleden. Catervarius is geen motorclub, maar een brotherhood. Daar zijn er meer van in Nederland, tot grote ergernis van de ‘old school’-bikers.

Voor de 29-jarige dj Sammy uit Nieuwegein is de nacht van 8 op 9 juli 2016 net een horror lm. Hij zou die nacht plaatjes draaien in een Amsterdamse club, maar wordt uiteindelijk zwaar mishandeld in het clubhuis van brotherhood Catervarius in het Utrechtse Benschop. (Catervari: gladiatoren die met meerderen tegelijk vochten).

Sammy is die vrijdagavond 8 juli thuis opgehaald door Generino van A. (28), een vriend uit de muziekwereld. Het plan is om naar Amsterdam te rijden, waar Sammy moet draaien. Van A. heeft de 20-jarige T. meegenomen, een lid van Catervarius. De dj is een maand eerder met de club overeengekomen dat zij de beveiliging doen tijdens zijn optredens. Sammy staat er dus niet van te kijken dat ook T. in de auto zit. Wat hij niet weet, is dat er die avond contact is geweest tussen T. en de 27-jarige Roy van S., een van de leiders binnen Catervarius. Van S. heeft T. opgedragen Sammy mee te nemen naar het clubhuis in Benschop. Het Utrechtse dorp telt ruim 3.500 inwoners en tussen twee vrijstaande woningen aan de Dorp staat een loods waar de leden van Catervarius hun clubhuis van gemaakt hebben. 

Eenmaal daar aangekomen, moet Sammy mee naar een achterkamer – de membersroom – waar de ‘vergadertafel’ staat. Hij moet zijn telefoon uitzetten en inleveren en plaatsnemen op een stoel. Sammy verklaart later tegenover de politie dat de sfeer dreigend is. Zeker vijf leden van Catervarius zijn in de membersroom aanwezig. De deur gaat op slot en wordt bewaakt door een van de jongens.

Urine drinken

Roy van S. en vicepresident Jan van de B. (23) hebben volgens Sammy de leiding. Ze zeggen nog geld van de dj te krijgen voor de beveiliging tijdens een optreden een maand eerder. Wat volgt, is een explosie van geweld. Sammy wordt meerdere malen tegen het hoofd geslagen. Soms zo hard dat hij van de stoel valt. Vooral de vicepresident van de club zou zo hard hebben geslagen dat de anderen zelfs bewonderenswaardig ‘wow!’ roepen.

Als Roy van S. of Jan van de B. Hun hand opsteken, is het signaal voor de anderen om het slachtoffer harde klappen te geven. Sommige stoten komen vanachter op z’n hoofd, door ‘de Hollander’, zoals Sammy deze Melvin K. (26) in zijn verklaring bij de politie omschrijft.

“De vicepresident zette ook een vuurwapen op mijn knie en dreigde te schieten. Een van de andere jongens dreigde mijn voet af te hakken met een bijl. Hij ‘kietelde’ met de bijl over mijn tenen. Ik dacht echt dat ik het niet zou overleven. In mijn gedachte was ik al afscheid aan het nemen,” zegt dj Sammy in een slachtofferverklaring die zijn advocaat voorleest tijdens de behandeling van de rechtszaak op 11 april.

Als ultieme vernedering moet Sammy uit een flesje drinken dat vol is gepist door de leden van de brotherhood. De urine wordt volgens het slachtoffer ook over hem heen gegoten. Achteraf ervaart hij dit als het ergste wat hem die nacht is overkomen in het clubhuis in Benschop. Terwijl het bloed langs zijn gezicht stroomt en op de vloer valt, besluit Sammy te roepen dat hij gaat betalen. Hij ziet het als de enige manier om daar levend vandaan te komen.

Wil je weten hoe dit verder gaat en meer weten over ‘brotherhoods’? Lees dan het hele verhaal van Michael de Hoogh in de nieuwe Panorama die morgen in de winkels ligt.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!