Door: Martijn Haas
Misdaad

Coldcase van de week: Mientje van Balkom

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen ac...

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen achter wie hun geliefde vermoord heeft en waarom? In deze rubriek besteden we wekelijks aandacht aan een dergelijke cold case. Vandaag: Mientje van Balkom

Lang hebben we niet hoeven zoeken naar een onderwerp voor de wekelijkse coldcase-rubriek. De Telegraaf kopte vanmorgen groot: Tippelkiller na 28 jaar opgepakt.

De politie in Rotterdam heeft een 58-jarige man van Surinaamse komaf vastgezet op verdenking dat hij seriemoordenaar zou zijn. Men houdt hem verantwoordelijk voor een reeks moorden op jonge prostituees in de late jaren tachtig en de vroege jaren negentig van de vorige eeuw.

De Telegraaf schrijft: 'Het team verdenkt de man van Surinaamse afkomst van in ieder geval twee moorden, maar onderzoekt zijn betrokkenheid bij zeker nog drie zaken. Ten minste vijf van de 80 onopgeloste moorden op prostituees zijn volgens de recherche door dezelfde persoon gepleegd. Bij vier van hen werd de keel doorgesneden.'

Een van die zaken behelst de coldcase rondom de dood van de 31-jarige Mientje van Balkom. Overleden bij een gruwelijke moord in de Rotterdamse Coolhaven. Zij komt eind 1989 op deze wijze in de krant:

Dat lijkt heel wat. Twintig bruikbare tips na een uitzending van Opsporing Verzocht. Een jaar later wordt er dan ook iemand opgepakt. Interessant is om te weten of dat dezelfde persoon is die nu ook weer is aangehouden. De persoon die nu vast zit is 58 jaar oud. Dit stuk komt uit 1991, en de verdachte is hier 35 jaar oud. Dat wil zeggen dat deze persoon nu in de zestig is, iemand anders dus. Of klopt de berichtgeving niet helemaal? Maar goed: iedereen bij de politie - maar ook in het land - hoopt in 1991 natuurlijk dat dit hem is en dat de eerste in een reeks prostitutiemoorden kan worden opgelost, zodat er mogelijk ook een ontknoping in andere zaken volgt.

Maar de zaak Mientje van Balkom is niet voor niks een cold case geworden. Net als de andere prostitutiemoorden in die jaren loopt het politiespoor al snel dood. Dat leren we uit het volgende bericht uit 1991.

En dat was het dan. De levens van Mientje van Balkom, en van collega's in het vak als Francis Hofland en Berendina Stijger, verdwenen weer in de anonimiteit. Tot nu dus. Hopelijk lukt het de politie de zaken 'hard' te maken. 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws