Door: Martijn Haas
Misdaad

Coldcase van de week: Jolanda Meijer

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen ac...

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen achter wie hun geliefde vermoord heeft en waarom? In deze rubriek besteden we wekelijks aandacht aan een dergelijke cold case. Vandaag: Jolanda Meijer.

Een nieuwe poging om iets over dit mysterie te weten te komen. Zo moeten we de graafwerkzaamheden zien die gisteren plaatsvonden bij een plek bij een hoogspanningsmast in de omgeving van Zuidbroek. Gisterenochtend keken specialisten daar met een grondradar op de bewuste plek of er een verstoring van de aarde te zien zou zijn. Maar tevergeefs er is niks gevonden. Het is de zoveelste teleurstelling in een coldcase-zaak die al veel teleurstellingen te verwerken heeft gekregen.

Op 7 februari 1998 wordt de dan 34-jarige Jolanda voor het laatst gezien in een pand aan de Bedumerstraat in Groningen. Wanneer zij daarna geen contact meer opneemt met haar twee kinderen, geven haar ouders haar als vermist op. Er wordt een beloning van 25.000 gulden uitgeloofd. De politie zoekt vervolgens in binnen- en buitenland en onderzoekt honderden tips maar Jolanda wordt nooit gevonden. 

Biografie

Jolanda Meijer wordt in 1963 geboren in Aduard. Na de lagere school gaat ze naar de huishoudschool in Groningen. Daar gaat het niet goed. Jolanda krijgt verkeerde vrienden en op haar zestiende loopt ze weg van huis. Ze raakt aan de drugs en op haar 21e is ze moeder van twee zoons.

Om te overleven gaat ze werken in de prostitutie, eerst achter de ramen en in clubs. Later op straat als tippelaarster. Een portiek bij de Groningse Westerhaven wordt haar vaste stek.  Kort voor de vermissing brengt Jolanda met haar vriend Hendrik K. voor het laatst een bezoek aan haar ouders, Wim en Tiny, in Aduard. Later laat Jolanda laat niets van zich horen op de verjaardag van haar zoontje. Pas een maand later doen de ouders van Jolanda aangifte van vermissing. Jolanda is dan 35 jaar.
Na een halfjaar sinds de aangifte van vermissing, laat Jolanda nog steeds niets van zich horen. De hulp van het programma Opsporing Verzocht wordt ingeschakeld. Het begin van een mysterie is een feit.

Wat er in de jaren daarna rondom deze vermissing afspeelt daar valt een boek over te schrijven. Drie jaar later zal een collega-prostituee zeggen: "Ik heb Jolanda op 24 juni 1998 voor het laatst gezien, op de Westerhaven. Ik ben die avond mishandeld in een steegje. Jolanda was daarbij." 

Ook zij verdwijnt van de radar, maar pas in 2009. Jarenlang heeft ook de theorie opgang gedaan dat seriemoordenaar Willem van Eijk haar eventueel zou hebben vermoord. Daar is ook uitgebreid onderzoek naar gedaan. Maar tot nu toe heeft dat niets opgeleverd.

De meest recente graafwerkzaamheden kwamen tot stand aan de hand van een tip. Maar zo zijn er meerdere tips geweest. De kans dat de zaak Jolanda Meijer ooit nog opgelost gaat worden wordt met de dag kleiner.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws