Door: Martijn Haas
Misdaad

Coldcase van de week: de carnavalsmoord op Daan van Es

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen...

De meeste moordonderzoeken in Nederland worden opgelost. Helaas lukt dat niet altijd. Nabestaanden blijven met vragen achter wie hun geliefde vermoord heeft en waarom? In deze rubriek besteden we wekelijks aandacht aan een dergelijke cold case. Vandaag: Daan van Es

Het is carnavalsmaandag 27 februari 2006 als de 40-jarige Daan van Es tijdens een overval in zijn woning aan de Populierenstraat in Nederweert wordt doodgeschoten.

Iets voor vijf uur die maandagochtend arriveren Daan en zijn vrouw met de dagopbrengst van hun discotheek Carte Blanche in Weert bij hun woning. Daan loopt alvast naar binnen terwijl zijn vriendin nog wat dingen uit de auto pakt. Plots staat er een man voor haar neus met een vuurwapen. Binnen hoort de vriendin van Daan enkele schoten, en na enkele minuten ziet zij twee mannen een andere man, die duidelijk gewond is, ondersteunend het huis uit vluchten. Ook de man uit de garage, welke haar bedreigde, maakt zich uit de voeten. Daan's vriendin loopt naar binnen, en ziet haar zwaargewonde vriend op de grond liggen. Hij overlijdt ter plaatse.

Van Es blijkt zelf - bij het treffen van de mensen die zijn huis zijn binnengekomen - een pistool te hebben gegrepen, wat uitmondde in een vuurgevecht. Hierbij is hij dodelijk getroffen en is waarschijnlijk dus ook een van de daders gewond geraakt. Deze overvallers verdwijnen zonder buit.

Kort na de roofoverval wordt een in brand gestoken BMW aangetroffen in Nederweert.

Rond half zes in de ochtend arriveren drie personen in een Golf bij een ziekenhuis in Veldhoven. Een man met een bivakmuts laat een medepassagier naar binnen gaan en rijdt vervolgens met hoge snelheid weg. De man blijkt een schotwond te hebben en wordt aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van de overval in Nederweert. Hij wordt dan ook veroordeeld, maar in hoger beroep weer vrijgesproken. De twee andere daders van de dodelijke overval lopen daarentegen nog vrij rond en de politie is er nooit achter gekomen wie zij waren en of zij Daan Van Es kenden. Noch is de politie er in geslaagd tastbaar bewijs voor moord- of doodslag te vinden tegen man die zich gewond en al meldde bij het ziekenhuis in Veldhoven.

Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd in deze zaak. 

Check alle updates over coldcases in Nederland op deze Twitter-tijdlijn van de politie.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws