Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Cold case-kalender online

Nog nooit was werken bij de politie zo makkelijk. Althans, wie wil meehelpen aan het oplossen van een oude moordzaak kan...

Nog nooit was werken bij de politie zo makkelijk. Althans, wie wil meehelpen aan het oplossen van een oude moordzaak kan binnenkort flink cashen. Dat zit zo: de politie heeft een kalender verspreid met daarin opgenomen 52 cold cases. Moorddossiers waar de politie wel ooit aan begon maar waarvan nooit duidelijk is geworden wie nu de dader is. Per zaak is er een bedrag uitgeloofd voor diegene met de gouden tip. Bij elkaar gaat het op een bedrag van 800.000 euro. Kijk hier voor de pdf-versie.

Filmpje

In een filmpje dat vanmorgen online verspreid is laat men zien wat cold cases zijn en waarom het zo belangrijk is dat ze worden opgelost. Hier: coldcase-filmpje. Daaruit maken we op dat het hier niet gaat om zaken binnen de georganiseerde misdaad, eerder de zogeheten huis- tuin en keukenmoorden. Denk aan de zaak van Miet van Bommel, de 82-jarige vrouw die in 1992 is vermoord in Bladel. Haar zagen we onlangs nog terug bij Opsporing Verzocht.

Gevangenis

De politie deelt de kalender deze week gratis uit in de gevangenis van Sittard, Zutphen, Leeuwarden, Hoorn en Jusitieel Complex Schiphol. Uit ervaring weet men dat gedetineerden doorgaans veel van dit soort zaken af weten, zo legt de politie uit in een begeleidend schrijven. In Nederland hebben we 1500 moordzaken die nooit opgelost zijn. De politie stelt dat meer dan de helft daarvan simpelweg opgelost zou kunnen worden. Daders beginnen namelijk op een bepaald moment altijd te praten over hun misdaad.

Amerika

Het idee is uit de Verenigde Staten overgewaaid waar de politie sinds enige tijd een cold-case-kaartspel in gevangenissen heeft verspreid. Zie daarvoor dit artikel in de Slate. Op iedere kaart wordt aandacht gevraagd voor een cold case. Op die manier zijn tientallen moorden opgelost.

Melden

Wat nu te doen als je rondloopt met gevoelige informatie in een dergelijke koude moordzaak? Bel met Misdaad Anoniem, op 0800-7000. Of maak gebruik van het aanmeldformulier