Door: Martijn Haas
Misdaad

Club ABE laat het er niet bij zitten

Het is een klassieke vraag. Wie moet er boeten voor het wangedrag dat een club, of een coffeeshop kan overvallen? De aan...

Het is een klassieke vraag. Wie moet er boeten voor het wangedrag dat een club, of een coffeeshop kan overvallen? De aanstichter van het kwaad, of de eigenaar van de horecagelegenheid?

Goed, er zullen altijd mensen zijn die zeggen: zo'n tent heeft het aan zichzelf te danken. Waar rook is is vuur, dat werk. Een coffeeshop trekt nou eenmaal vaak criminele types, sterker nog: de achterkant (de aanvoer) van zo'n gelegenheid opereert per definitie in een grijs-zwarte zône.

Nadat er een handgranaat voor de deur werd gevonden, moest ook de Amsterdamse nachtclub ABE - bij het Rembrandtplein - op last van de burgemeester/zomergast Van der Laan de deuren sluiten. Daar zijn de eigenaren het niet mee eens. Vrijdag vechten ze het besluit aan bij de rechter.

Via deze bestuursrechter hoopt mede-eigenaar Allon Kijl (foto onder) de sluiting voor onbepaalde tijd terug te draaien. De gemeente liet de club in de Amstelstraat dichttimmeren omdat er vorige maand een handgranaat voor de deur achterlaten werd. Vorig jaar moest ABE ook al de deuren sluiten van de burgemeester, want toen werd er gericht geschoten op de dansgelegenheid.

Kijl denkt dat als de handgranaat voor zijn club bedoeld was, het te danken is aan de 'verhuftering van de samenleving'.

'Het eerste signaal dat de burgemeester geeft is niet "we gaan de daders opsporen". In plaats daarvan zegt hij het zal wel aan jezelf liggen en ik sluit je tent. Dat gaat er bij mij niet in', aldus Kijl eerder tegen AT5.