Door: Martijn Haas
Misdaad

Clandestiene vliegbaan voor smokkelaars in Guatemala

Een nieuwsorganisatie in Guatemala ontdekte afgelopen week een clandestiene landingsbaan in de jungle. De een kilometer...

Een nieuwsorganisatie in Guatemala ontdekte afgelopen week een clandestiene landingsbaan in de jungle. De een kilometer lange streep verhard terrein behoorde toe aan een bedrijf, en bevindt zich vlak bij een militaire post. Het wekt vermoedens op dat de overheid hier illegale activiteiten heeft toegestaan. Tegelijkertijd is het natuurlijk iets wat in Nederland nooit zou kunnen. Wij zien niet snel een strip ergens tussen Terneuzen en Groningen. Maar in een arm en ondoordringbaar land in Midden Amerika is dit vrij normaal.

Een verslaggever was bezig met het maken van een vlucht over het Laguna del Tigre Nationaal Park, een ecologisch reservaat in de Peten-provincie, waar nog altijd Maya-indianen wonen. Plotseling viel zijn oog op een landingsstrip die niet op de landkaarten staat aangegeven.

Naast een militaire basis is er ook een vestiging van een olieboringsmaatschappij Perenco in de nabije omgeving. Uit onderzoek blijkt dat er in hetzelfde park al 23 keer eerder een landingsbaan is aangetroffen. Deze worden bij ontdekking meteen onklaar gemaakt.

Waarom zoveel landingsbanen in dit stukje jungle? Wel, dat heeft ermee te maken dat een heleboel cocaïne uit Zuid Amerika met kleine vliegtuigen naar het noorden wordt getransporteerd. Ter hoogte van Guatemala willen de smokkelaars even bij tanken. Daarna vliegen ze weer verder, soms zelfs helemaal naar de VS. Maar meestal tot aan een locatie kort voor de Noord Amerikaanse grens. 

Midden Amerikaanse autoriteiten hebben een groot probleem met deze luchttransporten. Zodra de ene landingsstrip vernietigd is vinden de smokkelaars elders wel weer een nieuwe plek om zo'n baan aan te leggen.

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws