Door: Martijn Haas
Misdaad

Carabinieri pakt twee Bulgaren op voor moord Kees van Schaijk

De 65-jarige Kees van Schaik werd maart dit jaar dood aangetroffen in zijn woning in de Hontestraat in het Zeeuwse Rilan...

De 65-jarige Kees van Schaik werd maart dit jaar dood aangetroffen in zijn woning in de Hontestraat in het Zeeuwse Riland, vastgebonden met kabelbinders en tape. In het pand waar hij werd gevonden vond de recherche toen ook een hennepkwekerij die 'net geoogst' was. Van Schaik werd in sommige kringen in verband gebracht met drugscriminaliteit. Zie hier een stuk kort na zijn dood.

De Italiaanse politie lijkt nu belangrijke stappen te hebben gemaakt in het onderzoek naar de dood van de Zeeuw. Zo meldt de Provinciaal Zeeuwse Courant, hier.

Het heeft twee Bulgaren opgepakt die weleens zijn moordenaars zouden kunnen zijn. Justitie in Nederland was op zoek naar de twee - en trouwens ook nog een derde verdachte - onder meer in verband met de bewuste moord op 20 maart van dit jaar. Maar de Bulgaren hebben waarschijnlijk nog veel meer op hun kerfstok. Naast moord zouden ze ook goed zijn voor roofovervallen en drugshandel, meldden Italiaanse media vrijdag. Het  duo werd donderdagavond aangehouden in het Italiaanse Napels waar ze zaten ondergedoken met valse documenten. Inmiddels is duidelijk dat ze ook een poosje in België hebben gezeten, waar zich de kern van hun organisatie zou bevinden, zo melden de Italiaanse media, zie hier. Ook blijkt nu dat de Nederlandse politie al eerder, in een zoektocht naar de Bulgaren en hun handlangers een inval heeft gedaan in Etten Leur. Daarbij zou iemand zijn aangetroffen die via een raam heeft weten te kunnen ontvluchten.

Beide mannen maakten deel uit van een criminele organisatie en stonden daarom op een lijst van gezochte personen in Europa.

Volgens Italiaanse media zijn de twee in juli in Perugia aangekomen en zijn ze verder getrokken naar Napels, waar ze zijn gearresteerd, na een gecoördineerde operatie tussen politieteams in Umbrië en Campania. Een derde verdachte die ook tot dit groepje zou behoren is in juni al in Bulgarije opgepakt.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws