Misdaad
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Captain Henk Kuipers vecht voor zijn leven

Eind december pakt de politie de 53-jarige World Captain van No Surrender op. Sindsdien zit hij vast voor afpersing, vuurwapenbezit en mishandeling.

Captain Henk Kuipers
Fotografie: Paul Tolenaar, ANP e.a.

Op woensdag 14 februari komt daar nog eens het leiding geven aan een criminele organisatie bij. Verslag van een strijd die Henk Kuipers volgens eigen zeggen ‘aan moet gaan’, maar niet verwacht te winnen.

Het is januari 2017 Nederland is wit gesneeuwd. En ik zit aan het barretje van een sportschool in het dorpje Emmer-Compascuum en drink een colaatje, samen met wat andere mensen. Schuin tegenover me zit, staat en springt een grote man met een indrukwekkend kaal hoofd. Een man die zojuist heeft uitgelegd dat de politie ‘zijn’ clubhuis heeft gesloten, maar dat hij allang een ander clubhuis klaar had staan. “Dat oude hok, daar hadden we niets meer aan, dat stond al jaren op instorten. Was een cadeautje van de gemeente. Dat zat vol met milieuverontreiniging, houtrot, noem maar op. Ze gaan ons nu alleen maar een handje helpen met slopen! Hoeven wij dat niet meer te doen.”

Aan het woord is Henk Kuipers, één van de drie World Captains die No Surrender MC voorzitten. In de maanden die volgen na ons bezoek aan Emmer-Compascuum intensiveert justitie de jacht op de one percenter MC’s enorm. De outlaw clubs vormen met hun criminele cultuur een ‘ondermijning’ van de Nederlandse samenleving, zo valt in menig politiepersbericht te lezen en zo echoën de dagbladen en televisieprogramma’s het na. Justitie behaalt in deze strijd een groot succes als eind 2017 Bandidos MC door de rechtbank in Utrecht wordt verboden.

Inval clubhuis No Surrender

Henk is gedurende de tussenliggende maanden vrijwel voortdurend in het nieuws. Hij treedt op in talkshowprogramma’s en vecht en plein public grotere en kleinere vetes uit met journalisten, politici en politie. In augustus 2017 bijvoorbeeld verdedigt hij zich tegen de beschuldiging dat hij debet zou zijn aan de situatie dat de locoburgemeester van Emmen – Bouke Arends – zich heeft moeten beveiligen tegen het gevaar dat van No Surrender uit zou gaan. De politicus is zelfs naar Engeland gevlucht. Kuipers voert zijn verweer tijdens mediaoptredens altijd met de borst vooruit, streng kijkend achter zijn zware brilmontuur, de armen over elkaar. En dan heeft hij ook nog zijn persoonlijke Facebookpagina om zaken toe te lichten: “Wat een malloot die man, waar is ie bang voor?”

Geblinddoekt meegenomen

Later in het jaar volgt een veelbesproken televisiedocumentaire Captain Henk, uitgezonden in afzonderlijke delen door omroep Powned, waarvan de makers de No Surrender-leider een half jaar hebben kunnen volgen. De kijkers in Nederland zien in die televisieregistratie hoe Kuipers zijn club leidt. Er komen ontgroeningsrituelen aan bod. We zien leden die hun liefde aan de club verklaren. Full members die met elkaar een robbertje vechten en vooral veel Henk, die naarmate de maanden vorderen, ondanks zijn ingebakken bravoure, steeds somberder begint te kijken.

De top van No Surrender

Een illustratief moment daarvoor is als de Powned-interviewer Kuipers even apart neemt en dan vraagt: “Is het nog leuk om leider van een motorclub te zijn?” Kuipers: “Eigenlijk is het antwoord nee. Eigenlijk is er geen reet meer aan om bij een motorclub te zitten. Alleen, wat zou je doen als je in het kamp zat in ’40-’45? Zou je naar de gaskamer gaan of zou je over het hek klimmen? Ik probeer over het hek te komen, dat is de lol die ik eraan heb. Dat ik niet afgeslacht wordt door justitie. Ik durf die vergelijking te maken omdat het stigmatiseren van mensen in elke vorm fout is.”

“En, ga je over het hek komen?” “Nee. Ik denk het niet.” 

Op 12 december 2017 bestormt een arrestatieteam de woning van Kuipers. Het is vroeg in de ochtend wanneer een groep zwaarbewapende mannen de voordeur forceert. De Captain en zijn vriendin liggen nog te slapen. Geblinddoekt nemen de agenten Kuipers mee en zetten hem in een wagen. Ook in Sneek zet de politie iemand vast. Het gaat om de zakenman F.W. die samen met Kuipers verdacht is van het opzetten van afpersingstrajecten. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Captain Henk lezen? Bestel de nieuwe Panorama hier, of lees het op Blendle.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Misdaad +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass