Door: Martijn Haas
Misdaad

Broer van Rembrandtpleinschutter Gareth C. veroordeeld voor smartphone-fraude

Het is alweer een paar weken stil rondom Gareth C., de man die gepakt werd tijdens een incident aan het Rembrandtplein e...

Het is alweer een paar weken stil rondom Gareth C., de man die gepakt werd tijdens een incident aan het Rembrandtplein enkele weken geleden. Samen met drie andere mannen zou hij bij een vuurwapenincident betrokken zijn geraakt. Hierbij zou er bijna zijn geschoten op een Amsterdammer, ware het niet dat Gareth's pistool dienst weigerde. De politie wist de vermoedelijke stomdronken Gareth kort daarna vrij makkelijk in de kraag te grijpen. Daarbij zijn een Glock-pistool en een Walther PPK-pistool en een silencer in beslag genomen. Hij zit sindsdien vast, samen met twee anderen. Een vierde persoon binnen zijn gezelschap is door de Amsterdamse politie heengezonden.

De zaak kreeg destijds nogal wat aandacht omdat Gareth niet de minste is in het milieu. Hij zou gelieerd zijn aan het beruchte Kinahan-syndicaat. En binnen die groepering, danwel op eigen kracht, betrokken zijn geweest bij drugshandel in Ierland.

De Ierse media maken nu melding van een zaak waarbij een broer van deze Gareth heeft moeten voorkomen. Jonathan C. blijkt recent veroordeeld te zijn voor het stelen van smartphones. Te weten: zes iPhones en een Samsung Galaxy. Daarbij heeft hij een valse bankrekening gebruikt.

Jonathan (37) heeft zeven telefoons besteld bij een bekende smartphone-provider. Die heeft hij proberen te betalen met een vals rekeningnummer. De Ieren kennen deze bedrieger wel een beetje, zij het nog niet in deze hoedanigheid. Want hij heeft ooit meegedaan aan The Apprentice, van het Ierse TV3. Het bekende programma waarbij jonge ondernemers zich moeten inwerken bij een geslaagde zakenman. Jonathan verzorgt ook vaak commentaar bij business-radioprogramma's van zenders in Dublin. Daarin is hij dan deskundige op het gebied van vastgoed

Die roem vervloog toen hij eerder geld bleek te hebben gestolen van een stel klanten. Hij bleek bedreven in het innen van fees die eigenlijk voor de eigenaren van een bepaald stuk grond waren bestemd. Mensen die hij terzijde stond bij vastgoeddeals.

Jonathan moet nu snel met 1500 euro over de brug en heeft zes maanden gevangenisstraf gekregen. Daar kan hij onderuit komen als hij een taakstraf vervult.

De vader 'Noel C.' - van de twee broers C. - is ooit veroordeeld geweest voor doodslag.

Foto boven: links Jonathan C., rechts Gareth C.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!