Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Britten storten zich op 41-jaar oude moordzaak

Je hebt cold cases en je hebt cold cases. Sommige zaken worden nooit opgelost, en er is ook nauwelijks aandacht voor. An...

Je hebt cold cases en je hebt cold cases. Sommige zaken worden nooit opgelost, en er is ook nauwelijks aandacht voor. Andere zaken kunnen door een haast goddelijk gebaar ineens weer midden in de belangstelling staan.
Dat laatste is het geval met de Londense zwembad-door van de 15-jarige Enrico Sidoli in 1976.

De jongen gaat op een mooie zomerse dag - op 8 july 1976 - zwemmen in het Lido op Parlaiment Hill in het stadsdeel Hampstead. Een schitterende plek om te zwemmen, midden in een stadswijk. Bekend in heel het land. Hij vergezelt zijn zus en haar kinderen. Enrico staat bekend als een wat dromerige jongen die veel in zichzelf praat. Hij wordt veel gepest op school omdat hij zo'n einzelganger is.

Bij het bad raakt hij betrokken bij een ruzie met andere jongens, zo zullen getuigen later zeggen.

Enrico Sidoli

Dan gooit iemand hem ineens in het water. En nog weer daarna wordt hij 'waarschijnlijk' onder water gehouden door iemand - zo stellen Britse rechercheurs die nog altijd aan de zaak werken. Zodanig dat hij komt te sterven aan verstikking. Bij een onderzoek komt naar voren dat hij is overleden aan hersenbeschadiging als gevolg van een hartaanval.

De Britse Metropolitan Police wil de mogelijke moordenaar van deze jongeman toch - ook al is het 40 jaar geleden - graag in de kraag grijpen. Zo heeft men laten weten. Zie hier.

Men heeft daartoe een foto verspreid van iemand die betrokken zou kunnen zijn bij de dood van de 15-jarige jongen. Hij is gefotografeerd kort nadat Enrico uit het water werd gehaald. Mensen wordt gevraagd deze persoon te identificeren.

Op de foto is een tiener te zien, met donker haar. Iemand die nu mogelijk tegen de 60 jaar oud zou kunnen zijn.

De politie heeft een bedrag van 20.000 Britse pond uitgeloofd voor degene die met de gouden tip komt die leidt tot oplossing van deze zaak. De familie van Enrico heeft er nog eens 20.000 ponden bovenop gelegd. Zo graag willen ze duidelijkheid over de dood van hun geliefde familielid.

In de loop der jaren zijn zo'n 1100 getuigen gehoord. Tweemaal dacht men dichtbij te zitten. In 1976 is een 16-jarige jongeman gehoord, en in 1986 nog een andere 25-jarige man. Maar beide personen zijn uiteindelijk van de verdachtenlijst afgevoerd.

 Lukt het de Londense politie de zaak nu wel tot een goed einde te brengen? Een cold case verjaard in ieder geval nooit.