Door: Martijn Haas
Misdaad

Britse marinier bezat 43 locaties voor wapens en drugs

De politie heeft gisteren een groot aantal foto's verspreid van alle ondergrondse schuil- en bergplaatsen waar wapens op...

De politie heeft gisteren een groot aantal foto's verspreid van alle ondergrondse schuil- en bergplaatsen waar wapens opgeslagen lagen. De meeste daarvan bevonden zich in de bossen van Noord Ierland.

Het uitgeven van deze beelden houdt verband met een rechtszaak. De Noord Ierse marinier Ciaran Maxwell is gisteren in Londen door de rechter veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Hij stal wapens en verkocht die door aan Ierse politiek activisten - maar was zelf ook actief als ondergronds verzetspleger. Daartoe spaarde hij langere tijd wapens op die hij kocht op het Darkweb.

Hij leidde feitelijk een geheel dubbelleven. Doordeweeks was hij marinier bij het Britse leger. En in zijn vrije uren handelde hij in wapens, en maakte hij bommen met- en voor de hedendaagse opvolgers van de IRA; ofwel Ierse terroristen die (nog altijd) strijden voor 'hun' Ierland.

Een van de stashes van Maxwell

De openbaar aanklager sprak tijdens de zitting van een 'nog steeds voortdurende bedreiging'. Het is namelijk niet duidelijk waar alle wapens gebleven zijn die Maxwell heeft doorverkocht aan terroristen. Mogelijk werkte hij actief mee aan nieuw te plannen aanslagen in Engeland, zo schrijft The Guardian. De meeste wapens heeft de politie terug gevonden in- en rondom een woning van de terrorist die tot 2015 in gebruik was bij zijn grootmoeder.

Het staat nu vast dat de marinier zijn wapens verborg op 43 verschillende plaatsen. Vaak gebruikte hij technieken die hij heeft geleerd in het leger om de spullen te bewaren, met allerhande tentjes en stokken die mariniers zoal gebruiken 'in het veld'. Maar ook raadpleegde hij lesboeken van ISIS. Tussen zijn spullen is ook een boek gevonden met daarin verzameld meerdere locaties die als doel zouden kunnen dienen voor aan aanslag.

Om aan geld te komen had hij in een enkele opslagplaats ook een kleine wietkwekerij aangelegd. Verder kocht hij zijn wapens met bitcoins, de digitale muntsoort.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws