Door: Martijn Haas
Misdaad

Brits model gekidnapt om 'geveild' te kunnen worden

Een Brits model was een week lang gedrogeerd en ontvoerd in juli, zo is recent bekend geworden. Een Poolse crimineel hee...

Een Brits model was een week lang gedrogeerd en ontvoerd in juli, zo is recent bekend geworden. Een Poolse crimineel heeft getracht haar voor 300.000 euro te veilen op het internet, zo heeft de Italiaanse politie vandaag bekend gemaakt, terug te lezen in de Telegraph.

Dezelfde autoriteiten hebben de naam van de vrouw niet bekend willen maken, om privacy-redenen. Ze was vanuit Engeland via haar agent overgekomen naar Milaan voor een fotoshoot. Een dag na haar aankomst in Milaan werd ze aan haar fotograaf gekoppeld, die de uiteindelijke crimineel bleek te zijn die haar ontvoerde.

Agent poseert in koffer om zo de ontvoering na te spelen

Ze ging mee naar een (fake)-fotostudio vlakbij het centraal station van Milaan. Daar is ze gedrogeerd met 'verdovingsmiddel' Ketamine. Daarna is in een koffer gestopt en met een auto vervoerd naar een andere locatie. Daar is ze ontkleed en gefotografeerd om als internetkoopwaar te kunnen dienen. Zo is ze een week vastgehouden. Ze werd aangeboden in een hoek van het Dark Web dat 'Black Death' wordt genoemd. Het is niet helemaal duidelijk wat de status van deze deepweb-operatie is; en wie er allemaal nog meer bij betrokken zijn.

Nadat het niet lukte om de vrouw 'als slaaf' te veilen hebben de kidnappers zich tot de familie in Engeland gewend, van hen vroegen ze een losgeldbedrag van 300.000 euro.

Dat de vrouw toch vrijgelaten is heeft ermee te maken dat ze de moeder van een kind is, en dat zou indruk hebben gemaakt op haar ontvoerders.

De in Engeland woonachtige Pool Lukas Pawel Herba is aangehouden door de Italiaanse politie. Hij heeft bekend de vrouw te hebben ontvoerd.

Handboeien waarmee de vrouw werd vastgeketend

Hij zou de vrouw nog flink hebben bedreigd op het moment dat hij haar 'vrij gaf'. Die handeling zou hebben plaatsgevonden op het Brits consulaat. Dat is ook precies het moment geweest dat hij is gearresteerd door de Italiaanse politie, die daarbij hulp had gekregen van Poolse onderzoeksdiensten. Mogelijk zullen er nog meer arrestaties volgen, zo is bekend gemaakt. 

Mugshot van ontvoerder Lukas Pawel Herba
Valse paspoort dat Herba bij zich had tijdens arrestatie

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws