Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brabant beefde als een rietje

Gedurende de eerste helft van de jaren negentig was er een Bredase gangstergroep actief in het zuiden van Nederland...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Gedurende de eerste helft van de jaren negentig was er een Bredase gangstergroep actief in het zuiden van Nederland, de Juliët-bende. Over de leider, John Jansen, is nu een documentaire gemaakt. Wie is hij en wat was de Juliët-bende? Een GRATIS voorstukje van het coververhaal van de nieuwe Panorama.

Vertel de gemiddelde West-Brabander niets over contrabande. Opa deed al in boter en illegale sigaretten. Vader misschien al in ‘spullen’ om in die sigaretten te stoppen. Mogelijk zit hij zelf al in de pillen. En met de pillen kwam het grote geld. Met het geld kwamen de conflicten en vielen

er weleens klappen. West-Brabo’s waren wel wat gewend.

Lees ook: van schoorsteenveger tot drugsbaron: criminele kampers

Toch was niemand in het milieu begin jaren ’90 ook maar een beetje voorbereid op het schrikbewind dat er bijna een decennium lang door een Bredase gangstergroep zou worden uitgeoefend. Die groep was een explosief mengsel van hoogleraarskinderen, ministersneefjes, bankrovers en ex-leden van het Franse Vreemdelingenlegioen en kenmerkte zich door een buitengewone professionaliteit en organisatiegraad.

Hun werkterrein: ripdeals, ontvoering, internationale hasj- en xtc-handel, incasso en, waar nodig, extreem geweld. Hun naam: de ‘Juliët-bende.’ Typering door justitie destijds: “Een staat binnen de staat.”Typering door een lid van de groep anno 2016: “Als we dit nu zouden flikken, haalden we niet eens het einde van de week.”

Het handelsmerk van de Juliët-bende? Ripdeals. Zo bewijst ook het volgende fragment.

Twintig ruggen vergeten

“Is dat 140 ruggen?” zegt Jack B. tegen een van de twee drugsdealers terwijl hij geen idee heeft hoe 140 ruggen er cash uitziet. “Eh nee,” zegt de handelaar die in B.’s bluf trapt. “Ik ben twintig ruggen vergeten.”

“Nou ga ff halen dan,” zegt Jack B. Een uur later heeft de drugshandelaar inderdaad de twintig ruggen opgehaald, maar heeft Jack B. nog geen gram hasj op zak. Als de handelaar het geld overhandigt, trekken Jack en Risto gelijktijdig hun vuurwapens. Jack dreigt er alleen maar mee, Risto molesteert de anderen met zijn vuisten, voeten en zijn wapen. 

“Kom op,” roept Jack naar Risto. “Ze hebben genoeg gehad.” Dat waren toch 140 makkelijk verdiende ruggetjes. En de samenwerking met Risto was ook soepel verlopen. Weinig praten, gewoon doen en elkaars lichaamstaal lezen. Goed, Risto was wat lang en enthousiast op die gasten in blijven beuken, maar dat vond hij nou eenmaal leuk en hij was er ook goed in. Het geld ging volgens afspraak in de oorlogskas. Een deel werd op de bajesrekening van John Jansen en Ludwig P. gestort. Een deel ging naar hun gezinnen voor levensonderhoud. Terwijl John Jansen en Ludwig P. de laatste maanden van hun straf uitzitten, draait de winkel gestaag door.

Deze week verschijnt de film over Jansens leven van filmmaker Jay Oliviera bij Dutch Filmworks. Hier alvast de trailer.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over John Jansen en de Juliët-bende? Je vindt het artikel van onze misdaadverslaggever Jens Olde Kalter in editie 38 van Panorama, die vanaf morgen (21 september) in de winkel ligt. Je kunt het magazine vanaf dan ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.