Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Bizarre stadion-aanslag in Argentinië

Nog niet alles staat vast rondom de dood van de Argentijnse voetbalfan Emmanuel Balbo. Hij werd afgelopen weekeinde...

Nog niet alles staat vast rondom de dood van de Argentijnse voetbalfan Emmanuel Balbo. Hij werd afgelopen weekeinde van een reling geduwd door andere fans van hetzelfde team - Belgrano - waarvan hij supporter was. Balbo viel vijf meter naar beneden. Hulpdiensten pikten hem op en brachten hem naar het ziekenhuis. Daar constateerden artsen aanvankelijk dat hij hersendood zou zijn. Inmiddels is hij overleden, zo lezen we in de Daily Telegraph. Een onderzoek naar zijn dood is in volle gang gezet.

Het incident speelt zich af tijdens de wedstrijd tussen Belgrano en Cordoba, twee teams uit de Argentijnse Eerste Divisie. Naar verluid zou Balbo in een verhitte ruzie zijn beland nadat hij een andere fan herkent als de man die zijn broer ooit heeft doodgereden. Dit zou zich in 2012 hebben afgespeeld. Omstanders kiezen partij voor de door Balbo aangesproken man. Dit komt omdat deze belaagde supporter begint te schreeuwen dat Balbo eigenlijk een fan is van een ander team: Tallares, de aartsrivalen van Belgrano. Kennelijk loopt het akkefietje zodanig uit de hand dat omstanders die van dit 'verraad' horen besluiten Balbo naar beneden te flikkeren. Hij valt daarop van een reling en klettert op de grond.

Inmiddels heeft de Argentijnse politie enkele arrestaties verricht onder de supporters van Belgrano. Zij zullen worden aangeklaagd voor moord. De leiding van die laatste club heeft daarnaast een pers-statement de deur doen uitgaan dat de club vindt dat dit soort incidenten niet in een stadion thuis horen.

Sinds 2013 zijn er in Argentinië al 40 doden gevallen als gevolg van geweld in- en buiten voetbalstadions.