Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Bijna honderd politieagenten opgepakt in Rio de Janeiro (VIDEO)

In een grote operatie zijn 96 militaire politiemensen het afgelopen weekeinde opgepakt in het Braziliaanse Rio de Janeir...

In een grote operatie zijn 96 militaire politiemensen het afgelopen weekeinde opgepakt in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Zij ontvingen voor duizenden dollars aan 'pay off' van drugshandelaren. Die bleven zo 'buiten zicht'. De militaire politie verzorgde verder in sommige gevallen vervoer voor drugscriminelen en 'leasde' daarnaast op grote schaal wapens aan de onderwereld.

Op vaste dagen in de week reden sommige agenten daarnaast geldtransporten tussen diverse criminelen en de politie heen en weer.

Als onderdeel van Operatie Calabar zijn daarnaast 70 drugshandelaren opgepakt.

Centraal staat een samenwerking tussen politieambtenaren en criminelen in de stad Sao Gonçalo, nabij Rio de Janeiro. Analisten zeggen dat dit de grootste corruptieaffaire is waarbij de militaire politie in Rio ooit bij betrokken is geweest.

Calabar verwijst naar Domingos Fernandes Calabar, de grootste zwendelaar die Brazilië ooit gekend heeft. Een historisch figuur.

Het geeft aan hoe laag het politieapparaat dit corruptieverhaal vindt. Net nu diverse steden in Rio de drugscriminaliteit proberen tegen te gaan blijken er een heleboel ambtenaren diep in de handel te zitten.