Door: Y.M. Osterloh
Misdaad
3

Bij de politierechter: Wicky de wildplasser

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Waarom plaste u niet gewoon bij het café waar u op het terras had gezeten?” vraagt de rechter.
“Toen moest ik nog niet,” zegt Wicky (40).
“En dus zocht u maar een auto uit?”
“Er was daar verder niets. Geen boom, geen struik, geen muurtje, helemaal niets,” schetst Wicky de situatie.
“En u wou per se ergens tegenaan plassen?”
“Ja, nou ja... ik kan toch niet zomaar in het luchtledige plassen?”
“Waarom niet?” stelt de vrouwelijke rechter een typisch vrouwelijke vraag.
“Tja,” zegt Wicky terwijl hij kauwt op het absurde idee.
“En u was toch zelf met de auto? Waarom plaste u niet gewoon tegen uw eigen auto?”
Ook daar moet hij even over nadenken. “Ik was met een heel klein autootje,” zegt hij.
De rechter trekt haar wenkbrauwen hoog op. Naar haar gedachten is het raden. Hoe klein kan een auto zijn? Of hoe groot een... Ze besluit niet verder te vragen.

Lees uit deze serie ook: de truc met de tandenborstel

Er gewoon ingeluisd

Wicky draagt een maliënkolder en een helm met twee hoorns erop. Maar niet heus. Wicky draagt een knalroze trui waarboven de kraag van een vrolijk gestreept overhemd uit piept. Zijn halflange haar is zwart en glanzend, zijn gezicht zonnebankbruin. In het dagelijks leven is hij huisman en vader van twee jonge kinderen.

Lees uit deze serie ook: de jacht op Ron van Daalderen

Het is een prachtige voorjaarsdag.  Met een groep vrienden is hij die middag aan het drinken op de terrassen rond de Vinkeveense plassen. Met meerdere auto’s rijden ze van terras naar terras. Wicky is één van de chauffeurs, maar  hij is zeker niet meer nuchter. Dat durft hij vandaag in de rechtszaal best toe te geven, want dronken rijden wordt hem vandaag niet ten laste gelegd. En wildplassen evenmin. Volgens de officier van justitie heeft hij die middag twee dure heggenscharen gestolen. Wicky ontkent. Het is pure onzin. De heggenscharen zijn ook nooit bij hem aangetroffen. Bestaan ze überhaupt wel?

“Ik vertrouw dit hele zaakje niet,” zegt hij stellig. “Ik heb daar geplast, dat wil ik best toegeven, maar van heggenscharen weet ik niets af. Sorry hoor, maar ik word er hier gewoon ingeluisd, dat is toch hopelijk wel duidelijk?”

Lees uit deze serie ook: ‘Waar is die speeksel dan?’

Maar zo duidelijk is dat niet. Twee medewerkers van een hoveniersbedrijf zijn aan het werk wanneer zij verderop bij hun auto twee onbekende mannen zien. Volgens hun verklaringen staan zij niet te plassen, zoals Wicky beweert, maar tonen de mannen verdacht veel interesse in de inhoud van hun bedrijfswagen.

“Hé!” roept een van de twee hoveniers en hij rent op de twee mannen af. De diefstal kan hij niet meer voorkomen, maar hij is nog wel op tijd om het kenteken van de wegrijdende auto te noteren.

Lees uit deze serie ook: pittige tante

“Zo kun je elk kenteken wel opschrijven,” zegt Wicky.
Maar dat vindt de rechter niet. “Als u een wat beter verhaal had gehad, had ik u misschien wel vrijgesproken,” begint ze haar vonnis.

Maar nu dus niet. En omdat Wicky in een recent verleden vaker voor diefstal is veroordeeld, liegt zijn straf er niet om: 100 euro boete plus een taakstraf van tachtig uur. Bovendien zal hij de twee verdwenen heggenscharen moeten vergoeden: 1408 euro.

Lees uit deze serie ook: let's play darts!

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws