Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: ‘Wat m’n broer doet? Weet ik veel’

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak uit de oude doos.

Politierechter

“Waar zit u momenteel voor gedetineerd?” vraagt de rechter.

“Dat moet u aan mijn advocaat vragen,” zegt Imad (26). “Dat hou ik allemaal niet bij.”

Hij draagt een modieuze bril, een hagelwit overhemd en een weelderige, pikzwarte baard. Zijn advocaat weet te melden dat Imad al acht maanden vastzit voor vermeende betrokkenheid bij een aantal ramkraken en lidmaatschap van een criminele organisatie.

@backlink(159215)

Hij oogt uiterst ontspannen. Een bezoek aan de politierechter is voor Imad een soort uitje. Een welkome onderbreking van de lange, inwisselbare dagen die hij in het huis van bewaring slijt. Bovendien is het een goede gelegenheid om zijn neefje weer eens te zien die als enige belangstellende in de zaal zit. Telkens als Imad over zijn schouder kijkt, trakteert het neefje hem op een brede glimlach.

Vandaag staat hij terecht voor witwassen. Het gaat om twee zaken. Bij de eerste werd hij door de politie staande gehouden terwijl hij nogal luidruchtig op een quad door een woonwijk scheurde. Op de vraag hoe hij aan het ding kwam, weigerde hij die dag antwoord te geven. Maar vandaag niet.

“Van mijn broer gekregen,” zegt hij.

“Is dat niet een heel duur cadeau?” suggereert de rechter.

“Valt wel mee,” zegt Imad, “vier- of vijfduizend euro misschien.”

“U vindt dat niet veel geld?”

“Valt wel mee toch?”

“Wat doet uw broer precies?”

“Werken.”

“Maar wat precies?”

“Weet ik veel, dat moet u aan mijn broer vragen.”

Zelf werkt Imad niet. Zijn hele inkomen bestond destijds uit een bescheiden studiefinanciering. Daar kun je met een hoop creativiteit misschien van leven, maar er een quad van kopen is volgens de officier van justitie schier onmogelijk. En de wetgeving omtrent witwassen zit zo in elkaar dat het OM niet eens hoeft te bewijzen dat de quad, of het geld waarmee het ding is gekocht, afkomstig is uit criminele activiteiten. Het is een soort omgekeerde bewijslast. Imad zal vandaag zelf met een aannemelijke verklaring moeten komen voor het bezit van de quad en de kans is klein dat ‘van mijn broer gekregen’ daarbij volstaat.

“En die 1200 euro?” informeert de rechter naar de stapel geld waarmee Imad een paar maanden eerder, samen met een stuk of twintig sloffen sigaretten, in een auto werd aangehouden.

“Van mijn broer gekregen,” antwoordt Imad.

“Dat had hij gewoon cash in zijn portemonnee zitten?”

“Waarom niet?” zegt Imad.

“De meeste mensen die ik ken hebben dat niet op zak,” zegt de rechter.

“De meeste mensen die ik ken wel,” zegt Imad en hij draait zich om naar zijn neefje achter hem in de zaal.

“Hoeveel heb je bij je?” vraagt hij, maar de rechter kapt het af voordat het neefje zijn flappen tevoorschijn kan halen.

“En dat u zo’n bedrag vervolgens in zestig briefjes van twintig krijgt, dat vindt u ook niet opvallend?” vraagt de rechter.

“Opvallend? Hoezo opvallend? Geld is geld, toch?” zegt Imad.

Iets meer moeite, iets meer creativiteit, iets meer respect en hij was misschien wel vrijgesproken, maar Imad vindt het wel best zo. Voor witwassen krijgt hij een maand celstraf. De in beslag genomen quad en de 1200 euro blijven voorlopig in handen van justitie.

@backlink(159173)

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Bestellen kan hier.