Door: Redactie Panorama
Misdaad
3

Bij de politierechter: Wat een poeha – diefstal

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

De hand van de 68-jarige verdachte verdwijnt in zijn verschoten boodschappentas. Zijn geitenwollen sokken steken in zwart leren werkmansklompen. Een gehavende jas boven een vale spijkerbroek. Zijn gezicht draagt de diepe sporen van een leven in weer en wind. Hij heeft een eilandhoofd. Vanmorgen vroeg is hij met de veerboot vanaf Schiermonnikoog vertrokken. Toen hij zich keurig op tijd bij de rechtbank in Leeuwarden meldde, kreeg hij te horen dat het nog wel even ging duren. Het liep wat uit. Dat kon er ook nog wel bij. “Waar gaat dit in godsnaam over?” verzucht hij, graaiend in de boodschappentas terwijl hij met zijn hoofd onophoudelijk nee schudt.

Negen klosjes hout

De man legt twee blokjes hout op tafel. Klosjes, noemt hij het zelf. De een iets groter dan de andere. Op de grootste staat met stift geschreven: 3x. Op de kleinere staat: 6x. Negen stukjes afvalhout waren het in totaal. Meer niet. Daarvoor is hij van z’n eiland gekomen. Voor negen klosjes hout.

“En wat kost dat allemaal niet? Een rechter, een officier van justitie, een griffier… Zelf ben ik m’n hele dag kwijt… Wat kost dit allemaal niet, mevrouw de rechter, die hele poeha? Was dit nou echt niet op een andere manier op te lossen?”

De officier negeert hem:

“Meneer wordt ervan verdacht zich op 23 mei 2011 schuldig te hebben gemaakt aan diefstal en aan huisvredebreuk door zonder toestemming…”

De verdachte haalt zijn schouders op, kijkt de rechter aan en wijst nog maar eens richting de twee onbenullige blokjes hout die voor hem op tafel liggen. Hij ontkent het allemaal niet, maar kom op… Hij liet die dag zijn hond uit toen hij langs een verlaten vakantiehuis fietste. In een container op het erf lag bouwafval waaronder de blokjes hout die de verdachte meenam voor zijn openhaard. Maar de vakantiewoning bleek niet verlaten. Terwijl de man het hout verzamelde, stapte er een vrouw naar buiten. De eigenaresse van de woning. Ze was zich naar eigen zeggen rot geschrokken van die vreemde kerel in haar tuin en deed aangifte tegen hem. 

Lees uit deze serie ook: 'Ik zit op thaiboksen'

300 euro boete

De officier eist een voorwaardelijke boete van 300 euro. Dat moet voorkomen dat de man in de toekomst zijn haardhout opnieuw tussen de eigendommen van anderen sprokkelt. De straf valt de helft minder zwaar uit: 150 euro voorwaardelijk. De verdachte schudt het hoofd. De blokjes hout verdwijnen weer in zijn tas.

“U mag nog in hoger beroep gaan,” zegt de rechter.

“Ik ga helemaal niets, mevrouw. Ik ga naar huis. Ik heb nog meer te doen.”

Lees uit deze serie ook: ‘Ik deed alleen zo’– bedreiging

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!