Misdaad
3

Bij de politierechter: Was het zijn portemonnee of toch een zak drop in zijn kontzak?

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Een winkeldiefstal is snel gepleegd. Zo snel zelfs dat soms de dader het niet eens doorheeft. Tenminste dat beweert de 40-jarige ex-schilder die vandaag voor de rechter zit. Hij was in de C1000 in zijn woonplaats Zwolle om even snel wat boodschappen te doen en kwam daar zijn buurman tegen. Ze raakten in gesprek en gingen zo, al ouwehoerend, de schappen langs. Bij de kassa waren ze nog steeds niet uitgepraat. Buurman had al afgerekend, de verdachte was daar mee bezig. Hij stond nog met zijn portemonnee in de hand toen hij door een supermarktmedewerker op de schouder werd getikt. Of hij even mee wilde lopen.

Was het zijn portemonnee of was het toch een zak drop?

In het kantoortje van de C1000 werd hem gevraagd zijn zakken leeg te maken. Geen probleem, hij had niets in zijn zakken. Alleen zijn portemonnee. Of nee, die had hij in zijn hand. Wacht eens even, als hij zijn portemonnee in zijn hand had…wat voelde hij dan in zijn kontzak? Zijn hand gleed de zak in en haalde er een verfrommeld zakje drop uit. Waarde: 85 cent. Stom, stom, stom! Hij had op een of andere manier, al pratend met zijn buurman, het zakje drop voor zijn portemonnee aangezien. Wat een giller!

Lees uit deze serie ook: de hoerenzoon

Oplosmiddelenvergiftiging

Nu, voor de rechter, glijdt zijn hand opnieuw zijn kontzak in. De man houdt een zwarte portemonnee in de lucht. “Ziet u wel?” zegt hij, alsof daarmee alles is verklaard en we straks met z’n allen weer lachend naar huis kunnen. De rechter bekijkt de zwartleren portemonnee aandachtig, maar aan zijn gezicht is af te lezen dat hij er met de beste wil van de wereld geen zak drop in kan zien. Hij vindt het hele verhaal nogal onwaarschijnlijk.

Wat ook niet helpt is dat de verdachte in een recent verleden vaker is veroordeeld voor winkeldiefstal. Bovendien merkt de rechter op dat de portemonnee uit zijn rechterkontzak tevoorschijn komt, terwijl de zak drop links werd aangetroffen.

Lees uit deze serie ook: ''Ik ga die bitch verbouwen!''

Dan maar een geheugenstoornis...

Als de man ziet dat zijn verhaal geen wortel schiet, gooit hij het over een andere boeg. Hij lijdt aan een geheugenstoornis. Hij is ruim twintig jaar schilder geweest. Twintig jaar lang is hij blootgesteld aan synthetische verf, aan bijtende oplosmiddelen en aan andere troep. Dat heeft zijn sporen achtergelaten. OPS heet het officieel, organisch psychosyndroom, maar schilders noemen het gewoon oplosmiddelenvergiftiging. Het is een bekend verschijnsel in de beroepsgroep en gaat gepaard met verwardheid en geheugenverlies. En dan heeft hij ook nog eens de pech dat er dementie in zijn familie zit. Nou, dan weet je het wel.


Ook dat verhaal werkt niet. In het dossier zit geen enkel medisch document dat bewijst dat de man lijdt aan OPS of aan welke afwijking dan ook. De rechter volgt de eis van de officier, die gezien de eerdere winkeldiefstallen van de man geen taakstraf eist, maar twee weken voorwaardelijke celstraf. De man schudt het hoofd, komt overeind uit zijn stoel en steekt de portemonnee weer in zijn kontzak. In de rechter.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk