Door: Y.M. Osterloh Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
3

Bij de politierechter: van alle markten thuis

 Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar...

 Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

"Een welgemikte stomp, een gebalde vuist...”
“Leugens.”
“Een gestrekte arm richting het oog, een bokshouding...”
“Ja daag.”
“Een gevechtshouding...”
“Nooit!”
“Kunt u even uw mond houden, mevrouw? Het gaat niet over u,” zegt de rechter geïrriteerd. 

Lees uit deze serie ook: boos om oud ijzer

“Sorry hoor,” zegt de keurige dame op leeftijd die opvallend stevig in de make-up zit. Tot nu toe heeft ze vrijwel elk woord van de officier van justitie voorzien van afkeurend commentaar, maar nu de rechter haar het zwijgen oplegt, zal haar man zijn verdediging zelf moeten voeren. Hij is vandaag de verdachte.

“Edelachtbare, u denkt toch zeker niet dat ik na elf uur op de markt nog zin heb in een robbertje vechten?” steekt de 63-jarige marktkoopman Simon verontwaardigd van wal. Die vraag negeert de rechter voorlopig. Ze wil eerst eens weten wat die dag de aanleiding was voor de ruzie op de markt van Vianen. Simon staat er met twee kramen. Daarachter staat zijn auto geparkeerd.

Lees uit deze serie ook: kind van de rekening

“Ik mag daar staan!” wurmt Simon ertussen. Het is bijna vijf uur, de markt loopt ten einde en net als de andere kooplui is Simon druk bezig zijn biezen te pakken. Op dat moment stopt er een auto achter de zijne. De bestuurder toetert uitvoerig en laat dan een raampje zakken. “Wie parkeert er hier zo asociaal zijn auto?” klinkt het uit de wagen. Volgens de boze bestuurder blokkeert Simon de weg volledig. “Ik mag daar staan!” brengt Simon opnieuw in. En dat niet alleen. Andere auto’s kunnen er volgens hem nog gemakkelijk omheen. Zelfs collega-kooplui met hun grote bestelauto’s  klagen niet. En bovendien: wat moest die man daar? Het was markt, de weg was afgesloten voor doorgaand verkeer. “Hij had daar met zijn auto niets te  zoeken!” roept Simon uit.

Lees uit deze serie ook: onderbroekenleed

Bokshouding

Wat er precies gebeurde toen de boze automobilist uit zijn auto stapte, daarover doen meerdere verhalen de ronde. Eentje van het slachtoffer, drie van  verschillende ooggetuigen en eentje van Simon zelf. 

Lees uit deze serie ook: geen ID

In het verhaal van Simon komt de automobilist agressief op hem af en haalt direct uit. Simon kan de klap nog net op tijd afweren. In alle andere verhalen is het juist Simon die de aanval zoekt. Hij neemt een bokshouding aan en slaat met een gebalde vuist en een welgemikte stomp een flinke scheur in het ooglid van zijn tegenstander. De plaatselijke tandarts, die zoals elke woensdag zijn kleindochter komt ophalen die aan het marktplein woont, kan direct door naar het ziekenhuis om de boel te laten hechten.

Lees uit deze serie ook: Martin & Melissa

“Edelachtbare, als ik die man geslagen had, dan had ik het echt niet bij één klap gelaten. Dan had ik het karwei  wel afgemaakt ook,” zegt Simon boos en met zijn armen stijf over elkaar. Wat hij daarmee precies bedoelt, vraagt de rechter niet. Ze legt hem een boete op van 750 euro.

“750 euro!?!” roept zijn vrouw. Onmiddellijk gevolgd door: “Sorry!”  

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle.

De tekening op de afbeelding is van de hand van Petra Urban.