Door: Jochem Davidse Fotografie: Aloys Oosterwijk
Misdaad
3

Bij de politierechter: plankenkoorts

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Bart (27) en Dennis (29) hebben veel gemeen. Ze groeiden op in dezelfde wijk, voetbalden bij dezelfde voetbalclub en gingen naar dezelfde school. Op latere leeftijd werden ze beiden monteur. Bart in de elektrotechniek, Dennis in de hoogspanning. Kort geleden werden ze allebei vader en hoewel de een inmiddels in Beverwijk woont en de ander in IJmuiden, zijn de twee nog altijd vrienden. In de avonduren maken ze samen meubels van  verweerd steigerhout en op zonnige weekenddagen gaan ze er graag met hun bootje op uit. Sinds vandaag is er nog iets wat hen bindt: een rechtszaak. 


Bij de politierechter: hamsteren!
Lees ook:
Bij de politierechter: hamsteren!
Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Jaarlijks wordt er op Nederlandse bouwplaatsen door diefstal en vernieling voor ongeveer 115 miljoen euro schade aangericht. De daders ervan worden zelden gepakt. Daarom is de officier van justitie vandaag blij met de aanwezigheid van Bart en Dennis. Eindelijk hebben ze eens paar van die gasten te pakken. Van die aso’s die hun handen maar niet van andermans eigendom af kunnen houden. 

Steigerhout op de bus

Bart en Dennis zijn zich van geen kwaad bewust. Ze zijn lekker met hun bootje aan het varen in de buurt van Spaarndam wanneer een van hen aan de waterkant een verzameling afgedankt steigerhout spot. Gewoon, lukraak neergesmeten in niemandsland, zo lijkt het. Meer dan genoeg voor een paar kasten en tafels. Vanavond even langsrijden met de bestelbus, denken de mannen. 's Avond om half twaalf krijgt de politie een melding binnen over twee mannen die bij een bouwterrein materiaal aan het inladen zijn. Illegaal, vermoedt de melder. Als de agenten op de aangegeven plek aan de waterkant arriveren, leggen Bart en Dennis net de negentiende steigerplank op het dak van de bus. Ze kunnen hem niet zien, het is donker, maar op het water denken de agenten nog net het geluid van een wegvarend motorbootje te horen. 

“Wij dachten dat het hout daar gewoon was gedumpt of zo,” verklaart Bart. 
“Maar u wachtte voor de zekerheid toch maar even tot het donker was?” informeert de rechter. 
“Helemaal niet,” zegt Dennis. “Na het varen zijn we nog op een terras gaan zitten. Lekker gegeten en gedronken en zo. Pas daarna dachten we kom, we rijden op weg naar huis nog even langs dat hout. Wisten wij veel dat het van iemand was?” 
“Waarom zou het niet van iemand zijn?” vraagt de rechter. 
“Nou, er stond om te beginnen geen hek omheen en het lag er ook niet netjes bij. Niet opgestapeld of zo.” 
“En dingen die niet netjes zijn opgestapeld, daarvan denkt u al snel, dat mag ik vast wel hebben?” 
“Uh, nou nee, maar uh…” 


Bij de politierechter: niemand laat zijn eigen kind alleen
Lees ook:
Bij de politierechter: niemand laat zijn eigen kind alleen
Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals ook deze zaak.

Met het opladen van het hout is de diefstal juridisch gezien voltooid. Het is een zogenoemde ‘toe-eigeningshandeling’. Maar wat de officier niet bewezen krijgt, is dat de steigerplanken door de vrienden gestolen zijn van de even verderop gelegen bouwplaats waar - toevallig of niet - nog veel meer precies dezelfde planken lagen. Net als de politie vermoedt ook de officier dat Bart en Dennis niet zo naïef zijn als zij zich voordoen. De diefstal van het steigerhout zou volgens haar een weldoordachte actie zijn geweest, waarbij zelfs een derde persoon met een motorboot is ingezet, maar voor die theorie ontbreekt elk bewijs. De heren krijgen elk een boete van 750 euro.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws