Misdaad
4

Bij de politierechter: liegen uit liefde

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak. 

Ze schrok zich rot toen ze hoorde dat haar vriend betrokken was bij de moord op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Dat kon gewoon niet waar zijn. Dat mócht niet waar zijn…
“Ik ga je advocaat schrijven dat je bij mij was de 24e, oké?” 
“Maar het was de 25e.” 
“Ja, maar de Turk heeft gezegd dat je er de 24e al was om erover te praten.” 
“Oh, oké.” 
“Dus je was hier, oké? Je was gewoon bij mij in Almere. Nergens anders.” 
“Ja oké.”

In zaal K2 van de Haagse rechtbank klinkt een opgenomen telefoongesprek. De mannelijke stem is die van Lasha G. Hij voerde het gesprek destijds vanuit het Huis van Bewaring. Inmiddels is hij veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij als chauffeur betrokken was bij de brute overval op juwelier Stratmann in Den Haag op 25 april 2012. Hij zat in zijn Renault Laguna te wachten terwijl zijn twee handlangers, Sandro G. en Ziya B., binnen in de winkel Ruud Stratmann doodschoten. Zelf heeft Lasha dat altijd ontkend. Of tenminste, tot het einde toe hield hij vol dat hij het zich niet kon herinneren omdat hij destijds nogal veel drugs gebruikte. Eigenlijk kwamen er tijdens het hele proces maar drie antwoorden over zijn lippen: ‘misschien’, ‘weet ik niet’ en ‘zou kunnen’.

Lees uit deze serie ook: ''Doe effe normaal man, dikke mongool!''

Zijn Antilliaanse vriendin Renee (26) lijkt over een beter geheugen te beschikken. Misschien maakt ze daarom zo’n zelfverzekerde indruk. Ze zit erbij als een donkere prinses. Mooi, slank en bijna statig. Als een popster of fotomodel. Maar haar uiterlijk doet er vandaag niet toe. Van haar is de vrouwelijke stem in het telefoongesprek. De stem die stellig beweert dat Lasha op de avond voor de overval bij haar thuis in Almere op de bank zat en dus onmogelijk in Den Haag kan zijn geweest, zoals ‘de Turk’, beter bekend als Ziya B., tegenover de politie verklaarde. Ook tijdens het proces tegen haar vriend, waar Renee als getuige werd gehoord, bleef zij bij haar verhaal. Zelfs toen zij door de rechter-commissaris nadrukkelijk onder ede werd gesteld. Ze werd ter plekke aangehouden wegens meineed. Haar verhaal kon namelijk niet kloppen. De telefoon van Lasha maakte de avond voor de overval, en zelfs de daarop volgende nacht, herhaaldelijk contact met een zendmast in Den Haag. Bovendien staat vast dat zijn Renault Laguna begin die avond van Almere naar Den Haag reed en niet meer is teruggekomen. Voor het OM is het opgenomen telefoongesprek een duidelijke bevestiging: Renee heeft bewust geprobeerd haar geliefde van een vals alibi te voorzien. Maar Renee hield vol: Lasha was bij haar die avond en nergens anders.

Lees uit deze serie ook: ik vind u wel een klootzak

“Weet u dat nog steeds zo zeker?” vraagt de rechter nu.
“Voor zover ik het mij kan herinneren wel, ja,” zegt Renee.

Zo zeker als ze was, zo zeker lijkt ze nu niet meer. Misschien weet ze inmiddels dat ze voor meineed maximaal twaalf weken gevangenisstraf kan krijgen. Ze vertelt over haar dochtertje. Het meisje heeft hartproblemen. Nu haar vriend vastzit heeft ze het als alleenstaande moeder niet gemakkelijk. Gelukkig heeft ze haar baan nog… Maar de rechter heeft geen medelijden. Daarvoor is ze te laat.

Lees uit deze serie ook: een gewaarschuwd mens

“U heeft als getuige in een zeer ernstige zaak bewust en herhaaldelijk gelogen. U dacht daarbij niet aan uw dochtertje en uw baan. Dat doe ik dus ook niet: twaalf weken cel.”

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk