Door: Y.M. Osterloh
Misdaad
3

Bij de politierechter: 'Jouw vrouw krijgt kanker'

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Youssef (26) begon nog netjes met ‘u’. “U bent een racist,” zei hij tegen de agent die hem aanhield, maar dat fatsoen was van korte duur. “Een vieze, vuile klootzak, een kankerlijer, een pussy!” Hij was bij het station van Amersfoort door rood gelopen en werd daar door een agent op aangesproken. Tijdens het onderhoud dat volgde, liep een blanke man door hetzelfde rode stoplicht. Ongestraft. Youssef ontplofte. “Smerige racist, jouw vrouw krijgt kanker,” verzekerde hij de agent. “Ik ken iemand die dat voor vijfhonderd euro voor mij regelt. Die gaat voodoo op jou doen. Let maar op. Ze gaat dood. Ze wordt ziek. Ziek en gek. Ze krijgt kanker. Ik zweer het je.”

Lees uit deze serie ook: Martin & Melissa

De rechter kijkt naar Youssef. “Heeft u dat gezegd?” vraagt ze.
Youssef haalt zijn schouders op. “Ik weet niet waar u het over heeft,” zegt hij.

Het is al bijna twee jaar geleden. Het stoplichtincident is de oudste zaak van in totaal drie zaken die vandaag aan de orde zijn. Wat Youssefs geheugen ook niet helpt is dat alle zaken op of rond station Amersfoort plaatsvonden, waar hij het nog steeds aan de lopende band aan de stok heeft met het gezag; politieagenten en NS-medewerkers.

Lees uit deze serie ook: een huis vol Poolse plantjes

Dronkenschap

Bij een andere gelegenheid wordt hij in de stationshal aangehouden wegens openbare dronkenschap. Wanneer een agent hem zijn fles Bacardi afpakt, gaat Youssef direct los.

“Vuile kankerkoelie, je moeder is een hoer!”
“Kunt u zich dat wel herinneren?” vraagt de rechter.
“Ik weet niet eens wat het betekent,” zegt Youssef.
“Een koelie is een koloniale, ongeschoolde contractarbeider uit de tijd van de slavernij,” draagt de rechter voor uit Wikipedia. 
“Oh,” zegt Youssef.
“De agent was van Indonesische afkomst,” zegt de rechter. “Hij voelde zich nogal beledigd.” Daar reageert Youssef niet op. Hij zucht alleen en verdiept zich dan uitvoerig in de toestand van zijn nagels.

Lees uit deze serie ook: kind van de rekening

Wat recenter zou Youssef bij de bushalte van het station twee vrouwen hebben lastiggevallen. Twee NS-medewerkers die de dames ontzetten, krijgen direct de volle laag. En opnieuw tapt Youssef daarbij uit een weinig alledaags vaatje.

Lees uit deze serie ook: geen ID

“Stelletje zionisten! Jullie worden van achteren genomen! Wacht maar, als ik straks vrijkom, dan pak ik jullie!” belooft hij de sodomie hoogstpersoonlijk uit te voeren. Daarna spuugt hij een NS-er vol in het gezicht.

“Kunt u zich dat herinneren?” probeert de rechter opnieuw.
“Ik beantwoord helemaal niets meer,” zegt Youssef. “Ik ben er wel klaar mee.”

Lees uit deze serie ook: boos om oud ijzer

Alles bij elkaar opgeteld komt de rechter, net als de officier van justitie, op vier bedreigingen en acht beledigingen. Goed voor 120 uur taakstraf (voor elk strafbaar feit tien uur) en één maand  voorwaardelijke celstraf. Maar die laatste zou weleens heel snel een onvoorwaardelijke kunnen worden. Youssef gaat namelijk met de trein naar huis.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws