Door: Redactie Panorama
Misdaad
3

Bij de politierechter: 'Ik zit op thaiboksen'

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Als meneer dan zo nodig moest helpen, dan had hij zijn vriend gewoon moeten meenemen. Taxi pakken, naar huis en je roes uitslapen. Maar nee hoor, meneer moest zich ermee bemoeien. Meneer had natuurlijk een drankje op en moest zich ook even laten gelden. Even laten zien wat voor een stoer mannetje hij was. Het bekende werk, zal ik maar zeggen. Walgelijk.” De officier van justitie heeft het overduidelijk helemaal gehad met het soort jongen dat hij vandaag voor zijn neus heeft zitten. Hij heeft het in zijn carrière waarschijnlijk net een paar keer te vaak gehoord. De vurige toon van zijn betoog doet zelfs vermoeden dat hij het aan den lijve heeft ondervonden. Het was weer eens raak bij de FEBO aan het Ruiterskwartier, een populaire stek om na een avondje doorhalen in het Leeuwardense uitgaansleven nog even snel een vette bek te halen.

Lees uit deze serie ook: stank voor dank

Hij stond daar gewoon

Een vette bek, waar je dan vervolgens nog een paar klappen op krijgt, als je niet uitkijkt. De bewuste FEBO staat er op stapavonden blijkbaar om bekend. Een ontmoetingsplaats voor korte lontjes met een slok op. De 24-jarige verdachte kijkt met grote ogen naar de rechter wanneer hij de eis van de officier hoort. Een taakstraf van 120 uur? Hoort hij dat nou goed? Voor dat ene duwtje met zijn borst? Is de officier misschien niet helemaal lekker? Die andere jongens, die moeten ze hebben! Want er was wel geslagen, dacht hij tenminste - hij had een aardig biertje op - maar niet door hem. Zeker niet door hem. Hij stond daar gewoon.

Lees uit deze serie ook: op zoek naar de piemelzwaaier

Viertal

Maar juist daarmee lult de verdachte zich ongewild vast. Hij stond daar en hij bleef daar staan. Daardoor maakte hij bewust deel uit van een viertal dat het slachtoffer intimideerde en uiteindelijk ook mishandelde. Openlijke geweldpleging in vereniging, heet dat in juridische termen, en de rechter is het volledig eens met de officier: 120 uur werkstraf waarvan 40 voorwaardelijk.

Lees uit deze serie ook: een zure Apple

“U maakte deel uit van een groep die zich schuldig maakte aan openlijk geweld. Wie er sloeg, doet dan niet zozeer ter zake,” verduidelijkt de rechter, maar duidelijker wordt het er voor de verdachte niet op.
“Wie er sloeg, doet niet ter zake? Wat krijgen we nou! Dat klopt toch niet? Ik ben toch niet verantwoordelijk voor de acties van een ander?”
“Wanneer u het geweld de rug toe had gekeerd was er niets aan de hand geweest.”
“Ik heb niets gedaan. Ik stond blijkbaar toevallig naast de verkeerde. Wat kan ik daar aan doen?’
“U kunt gaan meneer, wij zijn uitgepraat.”
“Ik ben nog helemaal niet uitge…”
“Misschien moet u eens een boek lezen over openlijk geweld. Dan zult u het begrijpen.”
“Oh, ik begrijp het best hoor, openlijk geweld. Ik zit op thaiboksen.”

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws