Misdaad
3

Bij de politierechter: ik vind u wel een klootzak

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak. 

Waarom zou je tegen een agent niet mogen zeggen dat je hem een klootzak vindt? Zolang je niet zegt dat ie een klootzak ís, heet dat toch gewoon vrijheid van meningsuiting? Zelfverzekerd en met zijn hoogzwangere vriendin aan zijn zijde stapt de van oorsprong Surinaamse Ryan (25) de rechtszaal binnen. Hij heeft zijn lange, zwarte haren strak en netjes achterover gekamd. Pas aan de andere kant van het elastiekje, in de paardenstaart, gunt hij zijn krullen de vrijheid om krul te zijn. Zijn baardje is met evenveel zorgvuldigheid gemodelleerd, zijn oorbellen blinken, zijn pak staat hem netjes en zijn stropdas maakt het plaatje compleet. Ryan wil duidelijk – misschien zelfs iets té duidelijk – een goede indruk maken. Hij is een fatsoenlijke, welopgevoede en eerlijke jongen. Laat dat duidelijk zijn. En dus niet iemand die midden op straat agenten voor klootzak uitscheldt.

Lees uit deze serie ook: ''Doe effe normaal man, dikke mongool!''

Hij gaat zitten, schikt zorgvuldig zijn papieren, schraapt een laatste keer de keel en is dan klaar voor zijn verdediging. Daar gaan we: “Geachte politierechter en overige aanwezigen…”

Daar pauzeert Ryan om even op te kijken van zijn papieren. Om beurten knikt hij triomfantelijk naar de rechter en naar de officier en zwijgt dan veelbetekenend. Alsof alleen de aanhef van zijn betoog al ruim voldoende zou moeten zijn voor onmiddellijke vrijspraak. Na een aantal seconden gaat hij verder:

“Op 28 juni jongstleden vertoefde ik samen met een vriend in de binnenstad van Rotterdam, alwaar op dat ogenblik juist het jaarlijkse Zomercarnaval gaande was. Onbekommerd genoten wij van de diverse festiviteiten die her en der…”

Lees uit deze serie ook: ''Vuile kankeragent!''

Praten als Moszkowicz

Terwijl Ryan onverstoord uit eigen werk voordraagt, kijken rechter en officier elkaar even met opgetrokken wenkbrauwen aan. Alsof ze ineens ene Moszkowicz horen praten. En het wordt nog gekker. Wanneer Ryan eindelijk bij het hoofdstuk is gearriveerd waarin hij door een agent wordt aangesproken op het drinken van een blikje bier op een plek waar dat verboden is, blijkt de verdachte ook nog verstand te hebben van het wetboek.

Lees uit deze serie ook: een gewaarschuwd mens

“De agent in kwestie gebood mij vervolgens de inhoud van het blikje op het trottoir uit te gieten, maar dit weigerde ik uiteraard beleefd, daar zulks nadrukkelijk verboden wordt in artikel 10.23 van de Wet Milieubeheer, en ik bovendien op amper 10 meter afstand een afvalbak zag staan waarin ik het bewuste blik deponeren kon…”
“En toen heeft u hem een klootzak genoemd,” probeert de rechter de zaak wat in te korten.
“Sorry?” zegt Ryan terwijl hij opschrikt uit zijn papieren.
“En toen heeft u hem een klootzak genoemd?”
“Eh, nee… wacht even…” zegt Ryan, terwijl hij driftig vooruit bladert in zijn papierwinkel. “Hier staat het… waarna ik de agent letterlijk de volgende woorden heb toegevoegd: ‘Ik vind u wel een klootzak.’ Wat strikt gezien een mening is, en mijns inziens dus onmogelijk strafbaar kan worden geacht, getuige artikel 7 van de grondwet waarin de vrijheid van meningsuiting wordt gewaarbor…”

“U vindt het woord ‘klootzak’ aan het adres van een agent die gewoon zijn werk doet geen belediging?” vraagt de rechter, die nu wel een beetje klaar lijkt met wijsneus Ryan.
“Het wóórd klootzak wel, maar dan gaat u voorbij aan de context waarin…”

Afijn, 200 euro boete wegens belediging van een agent. De helft voorwaardelijk.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk