Door: Redactie Panorama
Misdaad
3

Bij de politierechter: 'Ik snij je in stukken! Ik hak je gore kop eraf!'

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak. 

'Kom uit die auto, dan hak ik je kop eraf! Ik maak je kapot! Ik snij je in stukken! Ik hak je gore kankerkop eraf! Kom dan! Kom dan! Vuile smerige...’

Daar stopt de rechter met voorlezen, maar aan haar blik te zien gaat het in het dossier nog wel even door. Ze zwijgt even en kijkt dan op naar de verdachte die voor haar zit. 
“Nou, nou, meneer…”
“Ja, ik heb het gelukkig nog allemaal vrij netjes kunnen houden, maar gelooft u mij mevrouw de rechter, het is een heel vies mannetje.”

Lees uit deze serie ook: Wat doe je als je vrouw altijd aan het bellen is? Over jou!

Zwaaien met een bijl

Hij heeft het nog vrij netjes kunnen houden, de 39-jarige Harlinger. Hij heeft met een bijl staan zwaaien op een drukke parkeerplaats, hij heeft de meest brute dreigementen staan schreeuwen, maar alles binnen het nette. Het viel allemaal reuze mee, vindt hij. Bovendien wou de man die hij bedreigd zou hebben een vuurwapen pakken. Tja, wat moet je dan. Dan is een bijl wel het minste om je mee te verdedigen, toch?

“Weet ik het? Ik ben niet bang voor dat mannetje, met of zonder bijl.”
“Jawel! Of, nou ja, een beetje provoceren misschien.”

Ruzie over geld

Verdachte en slachtoffer zijn oude bekenden van elkaar. Ze dreven ooit samen een schimmig handeltje, maar kregen toen ruzie over geld. De verdachte beweert nog duizenden euro’s tegoed te hebben. In augustus 2010 zag hij zijn voormalige zakenpartner op een drukke parkeerplaats voor een bouwmarkt in Harlingen. In een flits herkenden ze elkaar, waarop het slachtoffer direct richting zijn eigen auto sprintte. Volgens de verdachte deed hij dat om een vuurwapen te pakken, maar dat wapen is nooit aangetroffen. Wel een bijl. Onder de passagiersstoel in de auto van de verdachte.

“Waarom bent u er zo zeker van dat hij een vuurwapen wou pakken?”
“Omdat ik hem ken, mevrouw. Het is een vies mannetje.

Lees uit deze serie ook: Mishandeling met koffie.

Vies mannetje

Of het een vies mannetje is, weet de officier niet, maar een hoop andere dingen staan wel vast. Getuigen genoeg op de parkeerplaats. Zo blijkt uit meerdere verklaringen dat de verdachte al met de bijl liep te zwaaien voordat het slachtoffer hem überhaupt in de gaten kreeg. Geen wonder dat de man zijn auto in vluchtte. Hij was doodsbang.

“Dat kan ik geen provocatie meer noemen, dat is een serieuze bedreiging, wat mij betreft. En bovendien, als u nog geld tegoed heeft, dan zijn er andere manieren om dat te regelen. Een deurwaarder bijvoorbeeld.”

“Goed idee, ja, als het om de opbrengst van een wietplantage gaat…” zegt de verdachte.

Uitspraak

Uitspraak: veertig uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. 

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws