Door: Redactie Panorama
Misdaad
3

Bij de politierechter: ‘Ik deed alleen zo’– bedreiging

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Het moet geen prettig gezicht zijn geweest in het Friese dorp Jubbega. Een man die midden op straat zijn vriendin aftuigt. Eerst lijkt het bij schreeuwen en schelden te blijven, maar dan vliegt de man haar aan. Hij schopt haar, hij slaat haar, hij vliegt haar naar de keel. Met zijn handen om haar strot wordt ze tegen de zijkant van een fietsenstalling gedrukt. Wild zwaaiend met haar armen probeert ze aan de wurggreep te ontkomen. Dat lukt uiteindelijk. Happend naar lucht ligt ze op de grond. Haar vriend torent boven haar uit. Klaar om haar nog een paar flinke trappen te verkopen. Gelukkig komt het daar niet van. Een buurtbewoonster ziet het vanuit haar woning allemaal gebeuren en schreeuwt vanuit haar raam “Stop daarmee, eikel! Durf je wel!” naar de doorgedraaide kerel.

Je zou verwachten dat het de vrouwenmishandelaar is die vandaag voor de rechter zit, maar nee, verrassend genoeg is hij juist de man die aangifte deed. In deze zaak wordt over hem gesproken als ‘het slachtoffer’. Het geschreeuw van de buurtbewoonster trok weliswaar zijn aandacht, waardoor hij zijn razernij staakte, maar de man die vervolgens een pistool op hem richtte met de woorden “Blijf van deine Freundin af!”, die had pas echt indruk gemaakt. Het slachtoffer stond te trillen van angst, zo verklaarde hij later bij de politie.

 Lees uit deze serie ook: Eigen troep, eigen kliko – burenruzie

Geen echt pistool!

“Ik deed alleen zo,” zegt de man die vandaag voor de rechter zit met een overduidelijk Duitse tongval. Hij steekt zijn hand naar voren zoals je dat doet wanneer je een vuurwapen richt. “Ik wou alleen maar helpen. En het was niet eens een echt pistool.” Dat laatste klopt. Het was een alarmpistool. De politie viste het later die avond uit een zogenoemde hondenpoepcontainer. Maar de Duits-Nederlandse verdachte moet geweten hebben dat het wapen illegaal was. Waarom zou hij het anders in een poepcontainer dumpen?

Volgens zijn advocate doet dat er allemaal niet toe. Illegaal wapen of niet, doorgeladen of niet, bewust gericht of niet; de verdachte verdient volgens haar eerder een bedankje dan straf. Wie weet welk drama hij met zijn hulpactie heeft voorkomen? Wie weet heeft de mishandelde vrouw haar leven wel aan hem te danken? Heeft de officier van justitie daar weleens over nagedacht?

Maar dan moet de advocate het dossier nog maar eens goed lezen, vindt de rechter. De man die zo bruut zijn vriendin aftuigde, stopte daarmee toen de buurtbewoonster begon te schreeuwen. Het geweld was dus al teneinde toen de verdachte ten tonele verscheen met zijn gaspistool. Met een illegaal gaspistool, bovendien. Van een hulpactie heeft het dus weinig weg, van bedreiging met een misdrijf des temeer. De man moet voortaan nog maar eens twee keer nadenken voordat hij iemand helpt: 200 uur werkstraf.

Lees uit deze serie ook: een 72-jarige vrouw met een rollator

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws