Door: Yvo Osterloh
Misdaad
3

Bij de politierechter: het probleem Rinus

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Volgens de officier van justitie is de dakloze Rinus een probleem. Rinus vindt van niet. Het is de alcohol. Eigenlijk zouden ze de alcohol moeten veroordelen voor winkeldiefstal.

''Rinus gaat met 4 promille slapen en staat met 2 promille weer op''. De advocaat houdt de krant in de lucht waarin het artikel staat. Rinus is geen lokale bekendheid. Hooguit bij de politie en bij de opvangtehuizen van Amsterdam. Een Parool-journalist benaderde hem een tijd geleden voor een interview. In het artikel staat Rinus model voor al die andere alcoholisten die dag in dag uit op straat hangen en voor overlast zorgen. Rinus is een van hen. Zijn advocaat kent hem al acht jaar en hij is hier vandaag niet gekomen om zijn onschuld te bepleiten. Rinus is niet onschuldig. Hij heeft een strafblad van 31 pagina’s.

Lees uit deze serie ook: de hoerenzoon

“Zolang alcohol in onze samenleving vrij verkrijgbaar is, zult u Rinus hier blijven zien,” zegt zijn advocaat tegen de rechter. “Dat is triest, maar het is waar. En het is maar zeer de vraag in hoeverre we hem dat kwalijk kunnen nemen. Het nemen van de eerste slok zou je nog een keuze kunnen noemen, alles wat daarna komt is dat voor Rinus niet meer.”

Lees uit deze serie ook: was het zijn portemonnee of toch een zak drop in zijn kontzak?

Straalbezopen

Dit keer jatte Rinus in straalbezopen toestand een fles vrouwenparfum bij de Bijenkorf. Althans, hij probeerde het. Hij kon nauwelijks nog lopen. De andere zaak waarvoor hij vandaag voor de rechter zit, betreft de diefstal van drie paraplu’s bij een kiosk. Zelf weet Rinus er niets meer van.

Lees uit deze serie ook: ''Hij vindt alles een verwijt''

“Ik kan het mij niet herinneren. Ik was hartstikke dronken.”

De combinatie van een leven op straat en veel, heel veel alcohol heeft alle kleur aan Rinus onttrokken. Hij zit erbij als een kleurloze, grijze vlek. Hij is 41 jaar oud en al meer dan de helft van zijn leven verslaafd aan alcohol. Net als zijn vader trouwens, met wie hij al vijftien jaar geen contact meer heeft. Alcohol zit in de familie. Volgens zijn advocaat is hij zelfs ‘genetisch belast’ met alcoholisme. Daardoor gaat hij cel in cel uit. De laatste keer werd hem een ISD-maatregel opgelegd. Dat is een maatregel speciaal voor veelplegers die daardoor voor een periode van twee jaar in een inrichting kunnen worden opgesloten. Afgelopen zomer kwam Rinus vrij. In de week die volgde zat hij drie keer op het politiebureau wegens overlast en openbare dronkenschap. Hij dronk vier of vijf flessen port per dag.

“Dit is toch geen leven, meneer,” concludeert de rechter.
“Nee, dit is geen leven, nee,” beaamt Rinus.

De hele sfeer in de rechtszaal is er een van tja… en nu? De officier eist op basis van het eindeloze strafblad zes weken celstraf. De rechter zucht. Hij gaat er niet in mee. Rinus zit al twee weken in voorarrest. De vier weken die de officier meer eist, legt de rechter voorwaardelijk op. Rinus komt dus vrij. Maar dat betekent niet dat hij vanmiddag aan de port kan. Hij moet zich verplicht melden bij een verslavingskliniek in de stad. Als hij daar klaar is, wacht hem nog een taakstraf van 180 uur.

Lees uit deze serie ook: ''Ik heb iets bij mijn ballen''

De rechter slaat het dossier dicht en kijkt Rinus aan. Misschien denken ze beiden wel precies hetzelfde. Weer een straf, weer geen oplossing.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk