Misdaad
3

Bij de politierechter: foutje, bedankt

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

“Ik ontken alles.”

Er is hem nog geen vraag gesteld, maar de 18-jarige Bernt wil er geen misverstand over laten bestaan. Hij ontkent alles. Hij heeft niemand geslagen en niemand bedreigd. En al helemaal niet met een 9 millimeter-pistool. “Kijk, ik ben geen heilig boontje, maar ik heb geen zin in problemen, toch? Nee toch?” Onaantastbaar hangt hij achterover in zijn stoel. Zijn zwarte, gewatteerde bodywarmer die hij over een trainingsjack draagt, houdt hij aan. Alsof hij zeggen wil: een beetje opschieten graag want ik heb nog meer te doen.

Lees uit deze serie ook: de hoerenzoon

Volgens de verschillende aangiftes die tegen hem zijn gedaan, ontstond de ruzie in café Timeless, in de binnenstad van Zwolle. Bernt kreeg het er aan de stok met een meisje en zou haar zelfs geslagen hebben.

“Ik ben netjes opgevoed, meneer, ik sla geen dames.”

Daarop kwam de groep vrienden met wie het meisje was in opstand en niet veel later werd de hele club, inclusief Bernt door de beveiliging de tent uitgezet. Op straat escaleerde het. Bernt sloeg een jongen zo hard dat het bloed eruit spoot.

Lees uit deze serie ook: een keurige, schone jongen

“Zeggen ze hè, zeggen ze!”

Toen drie anderen hun bloedende vriend te hulp schoten zou Bernt volgens de verschillende aangiftes hebben gezegd: “Jullie zoeken ruzie met de verkeerde. Ik heb een 9millimeter op zak. Ik schiet jullie een voor een dood!”

Lees uit deze serie ook: ''Vuile kankeragent!''

“Wat een complete bullshit!”

Het gaat al een tijdje niet zo lekker met Bernt. Hij is bekend bij de politie, bij jeugdzorg en bij de reclassering. Een onderzoek dat in zijn dossier zit, typeert hem als een ADHD'er en als ‘een redelijk agressieve jongen, vooral met drank op’. Maar volgens hemzelf gaat het juist goed de laatste tijd. Hij woont nog bij zijn ouders maar dat gaat prima. Hij ging zelfs weer eventjes naar school. Hij volgde een opleiding tot timmerman, anderhalve maand lang. Timmeren was niets voor hem. Nu doet hij even niets. Binnenkort gaat hij aan een andere opleiding beginnen. Iets in de zorg. “Beetje oude mensen wassen en zo. Ja toch?”

De officier eist een werkstraf van tachtig uur tegen hem. Er liggen verschillende aangiftes die vrijwel letterlijk allemaal hetzelfde verklaren. Allemaal hebben ze het over een 9millimeter-pistool. Zoiets verzin je niet. De officier heeft geen enkele reden om aan de verklaringen te twijfelen.

Lees uit deze serie ook: ''Ik ga die bitch verbouwen!''

De advocaat van Bernt heeft keurig op zijn beurt gewacht en houdt nu een brief in de lucht. Hij zegt er niets meer van te snappen. “Eerst stuurt de politie in overleg met het OM een brief naar Bernt waarin staat dat hij niet langer een verdachte is in deze zaak, en daarna moet hij doodleuk voor de rechter verschijnen?”

De officier van justitie scrollt met haar computermuis driftig door de documenten. Brief? Hoezo brief? Welke brief? Dan kijkt ze de rechter aan en knikt ze schuldbewust. Ze had de hele brief over het hoofd gezien. “Ik zal u moeten vragen om het OM in deze zaak niet-ontvankelijk te verklaren…”

Bernt loopt met een grote grijns de rechtszaal uit. Hij denkt precies wat de officier zegt wanneer de deur achter hem is dichtgevallen: “Foutje, bedankt.” 

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk