Misdaad
3

Bij de politierechter: een vreemd luchtje

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Vroeger deelden de twee vrienden bijna alles, nu alleen nog een advocaat. Als een bodyguard zit hij vandaag  tussen de twee Enschedeërs in. Ze kijken elkaar geen moment aan. Hun vriendschap staat op een laag pitje sinds Richard (29) zijn vriend Erdal (30) vroeg om hem een lift te geven. Richard had ergens een klusje aangenomen maar had geen vervoer. Erdal had zelden tijd voor dat soort vriendendiensten. Zijn eigen restaurant slokte bijna al zijn tijd op. Dat wat overbleef was voor zijn vrouw en zijn twee kinderen. Maar als het kon hielp hij zijn vriend graag en nu, op een van zijn spaarzame vrije middagen, kwam het bovendien prima uit.

Lees uit deze serie ook: ''Ik heb iets bij mijn ballen''

Eindelijk een betaalde klus

Richard had het niet makkelijk. Hij solliciteerde zich een ongeluk, maar kwam nergens aan de bak. Hij leefde op de zak van zijn vriendin en dat voelde allesbehalve prettig. Blijkbaar had hij nu eindelijk een betaalde klus gevonden. Erdal was blij voor hem. Hij zette zijn vriend die middag af bij een verlaten en voor hem onbekend rijtjeshuis in hun woonplaats. Ook hier voor de politierechter houdt Erdal stug vol dat hij geen idee had om wat voor klus het ging. Anders was hij toch zeker niet mee naar binnen gegaan?

Richard had de sleutel en leek in het huis de weg te kennen. Hij stekkerde gelijk de trap op. Erdal ging op de bank zitten en zette de tv aan. Er hing een vreemd luchtje in de woning, maar hij kon de bron ervan niet ontdekken. Tot hij Richard vanaf de bovenverdieping zijn naam hoorde roepen. Hij had hulp nodig. Ook bij het zien van een kamer vol wietplanten ging er bij Erdal geen enkel alarm af. Richard had een besmeurde schort om zijn nek en handschoenen aan. Hij was druk in de weer met een flinke schaar en propte de afgeknipte planten daarna in vuilniszakken. De enige conclusie die Erdal daaruit trok, was dat de eigenaar blijkbaar van de planten af wilde. Wist hij veel dat het wiet was? Hij wist niets van wiet. Nooit gezien, nooit geroken, zegt hij. Nietsvermoedend hielp hij zijn vriend met het volproppen van de grijze vuilniszakken.

Lees uit deze serie ook: ''Hij vindt alles een verwijt''

En toen ging de deurbel

Richard kreeg 100 euro voor de klus en had het risico bewust genomen. Hij ontkent niets. Dat gaat ook lastig. Hij had zijn schort nog om en zijn handschoenen nog aan toen hij de politie binnenliet. Maar Erdal is volgens de advocaat een ander geval. Die heeft een eigen zaak en een gezin. Zou hij dat allemaal op het spel zetten voor een vriendendienst? Natuurlijk niet! Erdal weet niets van wiet. Hij herkent het nog niet wanneer hij ermee voor zijn kop wordt geslagen. Er is met andere woorden geen sprake van opzet, en geen opzet betekent geen schuld. Toch?

Lees uit deze serie ook: ''Doe effe normaal man, dikke mongool!''

De rechter gaat er niet in mee. Volgens haar bestaat er niet zoiets als ‘onopzettelijk knippen’. Dat het een eenmalige domme actie was wil ze wel geloven. Erdal krijgt een voorwaardelijke werkstraf van dertig uur. Zijn vriend komt er minder goed vanaf: tachtig uur werkstraf. De helft voorwaardelijk.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk