Misdaad
3

Bij de politierechter: een schop onder z'n hol

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak

“Hoe zou u zelf reageren, zo ’s morgens vroeg?” Het was elf uur. De rechter vindt dat niet zo vroeg, maar Terence (20) wel. Hij lag nog lekker in bed toen zijn vriendin ineens naast hem stond. Zijn moeder had haar blijkbaar binnengelaten. Ze kwam haar spullen halen. Ze had er genoeg van. Wat haar betreft was het over en uit tussen hen. Bovendien kreeg ze nog steeds 2000 euro van hem. Die zou hij in maandelijkse termijnen terugbetalen, maar ze had nog steeds geen cent gezien. Terence had de slaap nog in zijn ogen toen zij aan haar tirade begon. De laptoptas kon hij nog net afweren met zijn dekbed. Wat er daarna allemaal richting zijn hoofd vloog, weet hij niet meer precies. Hij was uit bed gesprongen en had het gillende wijf de kamer uit gewerkt. In zijn onderbroek. Daarna dwong hij haar hardhandig de trap af en sleepte hij haar over de grond het huis uit. “En nou opdonderen of ik sla je helemaal de tering!”

Lees uit deze serie ook: ''Ik ga die bitch verbouwen!''

Razend sloeg hij de deur achter zich dicht. Zijn moeder, bij wie hij inwoont, had op dat moment net de politie aan de telefoon. In blinde woede griste Terence haar de telefoon uit handen en smeet het ding op de vloer aan diggelen. Toen de politie niet veel later toch voor de deur stond, flipte hij voor een derde keer. Hij sloeg bij zijn aanhouding flink om zich heen en raakte daarbij een van de agenten vol in het gezicht. En nu zit hij hier. Een knappe Surinaamse jongen met een blinkend oorbelletje in het oor, een bescheiden afrokapsel en een zorgvuldig getrimd baardje.

Mishandeling, vernieling en verzet bij aanhouding

Hij ontkent de aanklachten niet – mishandeling, vernieling en verzet bij aanhouding –  maar het verhaal is volgens hem wel opgeklopt tot bizarre proporties. Bovendien is er weinig begrip voor zijn kant van het verhaal. “Ik lag gewoon lekker te slapen!” De rechter bladert door het dossier. Terence heeft geen werk en gaat niet naar school. Hij heeft een uitkering en doet hele dagen niets. Volgens hem is er iets misgegaan met zijn inschrijving voor een MBO-opleiding. Nu moet hij wachten tot de volgende inschrijvingsdatum. Er zit niets anders op.

Lees uit deze serie ook: de hoerenzoon

“U zou kunnen gaan werken?”
“Ja, zou kunnen, ja.”
“Sorry, maar als ik een zoon als u had, dan zou ik hem een schop onder zijn hol geven, om het maar even plat te zeggen. U bent een kerngezonde jongen. Dan ga je werken of je gaat naar school. Je gaat niet, zoals ik in uw dossier lees, hele dagen op straat hangen met jongens die bijna allemaal een strafblad hebben.”
Terence: “Dat is ook weer zo overdreven. In de buurt waar ik woon, krijg je al een strafblad als je een fiets jat.”
Rechter: “In de buurt waar ik woon ook.”

Na zijn vriendin lijkt nu ook de rechter helemaal klaar met Terence. Hij legt hem een werkstraf op van zeventig uur. Omdat zijn strafblad tot vandaag nog blanco was, is dertig uur daarvan voorwaardelijk, maar dat ziet Terence bepaald niet als rechtvaardigheid.

“En zij dan? Krijgt zij ook zeventig uur werkstraf?”
“Zij staat hier niet terecht, meneer.”

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk