Door: Redactie Panorama
Misdaad
3

Bij de politierechter: een fluitje van 99280 cent

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

Scenario 1

De 22-jarige verdachte staat in een café in Den Bosch op z’n gemak een fluitje te drinken. Het is druk en gezellig. Jammer is wel dat de man die achter hem staat zo in z’n rug staat te porren. Een paar keer al. Hij heeft er al iets van gezegd. Gewoon vriendelijk gevraagd of hij wilde ophouden met duwen, maar veel heeft dat niet geholpen. Wat moet die gast van hem? En dan krijgt hij ineens zo’n harde zet dat hij zijn evenwicht verliest. Met zwaaiende armen probeert hij overeind te blijven. Tevergeefs, hij valt. Wanneer hij weer opkrabbelt, merkt hij dat zijn vinger bloedt. En dat niet alleen. Ook de man die hem duwde bloedt als een rund. Vlak naast zijn rechtermondhoek gaapt een snee van een centimeter of 5. Waarschijnlijk veroorzaakt door het fluitje. Per ongeluk natuurlijk. Heel vervelend allemaal.

Lees uit deze serie ook: man steelt 9 blokjes afvalhout

Scenario 2

De 22-jarige verdachte staat in een café in Den Bosch op z’n gemak een fluitje te drinken. Opeens ontstaat er vlak achter hem een opstootje. Hij kijkt om en ziet dat twee van zijn vrienden woorden hebben met een andere bezoeker. Er wordt gescholden, geduwd en getrokken. Maar al snel gaat het verder dan dat. Er vallen klappen. De verdachte twijfelt geen moment. Hij schiet zijn vrienden te hulp en haalt met het fluitje in zijn hand vol uit naar de onbekende jongen met wie zij mot hebben. Het glas breekt. Bloed overal. Het was raak. Misschien wel iets te raak zelfs.

Lees uit deze serie ook: mishandeling met koffie

Dertien hechtingen

Het slachtoffer kreeg dertien hechtingen in zijn wang. Nu, twee jaar later, is het nog altijd een lelijk litteken dat goed zichtbaar is. Misschien dat een laserbehandeling nog kan helpen, maar waarschijnlijk zal hij de sporen van het fluitje zijn leven lang met zich meedragen. Ook mist hij een stuk tand. Het slachtoffer is persoonlijk bij de zitting aanwezig om het allemaal van dichtbij aan de rechter te laten zien. En aan de verdachte, maar die toont geen interesse. Hij haalt zijn schouders op. Het zal wel. De verdachte is meer geïnteresseerd in de vordering die het slachtoffer heeft ingediend. Voor de medische kosten die hij maakte, en voor de immateriële schade, eist hij een bedrag van 992 euro en 80 cent.

Lees uit deze serie ook: is 'ie het of is 'ie het niet?

De verdachte – hip kapsel, Dolce & Gabbana-polo, Prada-gympen – snapt er niets van. Zware mishandeling? Hij viel gewoon! Maar verschillende onafhankelijke getuigen spreken hem tegen. Die hebben hem heel bewust de aanval zien inzetten. Het glas in de aanslag.

“Waarom zouden die mensen dan zoiets zeggen?” vraagt de rechter.
“Weet ik veel. Die mensen moeten ook iets verzinnen, toch?”
“Waarom zouden die iets moeten verzinnen?”
“Gewoon, voor het geld.”
“Voor welk geld?”
“Nou, voor die schadevergoeding en alles.”

Lees uit deze serie ook: de ramen van het politiebureau ingegooid

De verdachte maakt zichzelf er niet sympathieker op. De verminking zal hem worst wezen, maar die 1000 euro… De vordering wordt volledig toegewezen. En daarmee is de verdachte nog niet klaar. Hij krijgt een werkstraf opgelegd van 120 uur plus twee maanden voorwaardelijke celstraf. Duur fluitje

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws