Door: Redactie Panorama Fotografie:
Misdaad
3

Bij de politierechter: Een bumperklever: poging tot zware mishandeling

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals dez...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

De Tilburgse binnenstad, afgelopen juni. Een grijze BMW stationwagon duikt op achter de Opel Corsa van de 21-jarige verdachte. Het ding vult gelijk de hele achteruitkijkspiegel, zo dicht kruipt de bestuurder erop. Met een handgebaar in zijn spiegel toont de verdachte zijn irritatie. Afstand houden! Als dat niet werkt, trapt hij een paar keer onverwacht op de rem. Zijn moeder die naast hem zit, maant hem tot rust. Te laat. Als ze stoppen voor een rood stoplicht, stapt de BMW-rijder uit zijn wagen en komt verhaal halen. Volgens de verdachte heeft hij zelfs een klap gehad door het open raam. Moeder is zo bang dat ze met haar mobiel direct de politie belt. Dan springt het licht op groen. De Corsa trekt op.

Lees uit deze serie ook: een verdachte die het overal dubbel en dwars mee eens is

Poging tot zware mishandeling

Bij de eerste de beste mogelijkheid tot inhalen grijpt de BMW-rijder zijn kans. Hij schiet langs de Corsa en zet dan zijn auto midden in het Tilburgse stadscentrum overdwars op de rijbaan. De bestuurder stapt opnieuw uit en komt op de stilstaande Corsa af.

”En toen gaf u gas?” vraagt de rechter. ”Ik was bang. Mijn moeder was bang. Wat moest ik anders? Het was wel duidelijk dat hij geen praatje kwam maken. En ik kon er gewoon langs. Als hij er niet voor was gaan staan.” Zijn moeder is op de zitting aanwezig. Ze zit pal achter haar jonge zoon. Ze zegt geen woord, maar in haar ogen is de angst van die junidag weer springlevend. Of is het een andere angst? Haar zoon wordt poging tot zware mishandeling verweten.

De BMW-rijder was de agressor

Hij zou met hoge snelheid op het slachtoffer zijn ingereden. De BMW-rijder is daarbij alleen aan zijn knie geraakt en had uiteindelijk nauwelijks letsel, maar dat had volgens de officier van justitie heel anders kunnen aflopen. Hij had dood kunnen zijn. En de officier wil best geloven dat dat niet de bedoeling was, maar de verdachte heeft wel ’heel bewust dat aanzienlijke risico genomen’. Zijn eis liegt er dan ook niet om: 240 uur taakstraf, twee maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van twee jaar.

Lees uit deze serie ook: ''Ik alleen water geven''

En dat is voor haar genoeg

De advocaat van de jongen valt er gewoon stil van. ”Sorry, ik sta nog even met mijn oren te klapperen van de eis.” Als hij weer bij zinnen is, begint hij zijn verweer. Zijn cliënt en zijn arme moeder stonden doodsangsten uit. Niet zijn cliënt was de agressor, nee, de BMW-rijder, díe zou hier vandaag moeten zitten. Zijn verhaal klopt bovendien van geen kanten. Van hoge snelheid kan onmogelijk sprake zijn. ”Probeert u het maar eens: vanuit stilstand een hoge snelheid bereiken over een afstand van een meter of 6. Met een Corsa’tje...” En belangrijker nog, er was totaal geen opzet in het spel. Hij bepleit vrijspraak.

Maar dat wordt het niet. De rechter acht de hoge snelheid inderdaad niet bewezen. Maar dat hij gas heeft gegeven is voor haar genoeg. ”U had ook de ramen kunnen sluiten en de deuren kunnen vergrendelen. Dat deed u niet. U gaf gas en daarmee nam u het aanzienlijke risico dat u de man zou raken.” Uitspraak: 150 uur taakstraf plus een voorwaardelijke celstraf van een maand. Zijn rijbewijs mag hij houden.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.

Illustratie: Aloys Oosterwijk