Door: Y.M. Osterloh
Misdaad
3

Bij de politierechter: een Afrikaans anti-katermiddel

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoal...

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

'Lieve mensen, bedankt voor al jullie reacties na het overlijden van Sheriff. Op deze foto is hij een beetje te dik omdat de hele buurt hem te eten gaf, maar daar is hij niet aan dood gegaan. Een dwaas heeft hem geschopt. De dader is opgepakt, er is aangifte gedaan en het OM kijkt nu hoe hij vervolgd kan worden. Uiteraard komen er veel emoties los, maar laat de rechter de dader straffen. Café Tilt! distantieert zich in elk geval van alle gewelddadige uitspraken die her en der te vinden zijn. Laten we proberen om net zo cool te blijven als die ouwe Sheriff. We missen hem.’

Bovenstaand bericht verschijnt half februari op de Facebookpagina van Café Tilt! in Utrecht. Een dag eerder is Sheriff, de 16-jarige huiskat van de kroeg, door een dronken bezoeker naar de eeuwige jachtvelden geschopt. De gemoederen lopen hoog op. Op sociale media beschrijven honderden boze mensen, soms uiterst gedetailleerd, wat ze met de laffe dader zouden doen, mochten ze hem ooit in handen krijgen.

Lees uit deze serie ook: de truc met de tandenborstel

Om dat te voorkomen wordt O. (28) vandaag de rechtszaal binnengeleid door twee leden van de parketpolitie. Tussen zijn advocaat en een Swahili-tolk wordt hij op zijn stoel voor de rechter neergezet. De kans dat hij zich door de bedreigingen daadwerkelijk bedreigd voelde, lijkt te klein. De Somalische vluchteling spreekt nauwelijks Nederlands.

  1. is lang, mager en niet erg spraakzaam. Hij kan zich geen kat herinneren. Hooguit een kater. Hij was dronken. Hij was destijds vrijwel elke dag dronken. Hij begon ’s morgens met drinken en dronk door tot het einde van zijn geld  of dat van zijn bewustzijn. 

Die avond was hij Café Tilt! binnengestapt om bij iemand een peuk te bietsen. Niet veel later was Sheriff dood. Het ene moment zat de huiskat nog bij de deuropening van het café, het andere moment lag hij buiten op straat. Eerst nog kronkelend, daarna roerloos en stil. Toen de dierenambulance arriveerde was hij al overleden. Aan inwendige bloedingen, concludeerden de broeders.

Lees uit deze serie ook: trammelant

“Misschien ben ik er per ongeluk op gaan staan,” zegt O., maar die kans durft de officier van justitie wel uit te sluiten. 

Lees uit deze serie ook: ‘Waar is die speeksel dan?’

I can even handle a tiger!

Het was donderdagavond, half één ’s nachts, en Café Tilt! was goed gevuld. Meerdere getuigen hebben O. zien en horen schoppen. Een ferme uithaal met rechts. In de donkere kroeg leek hij zijn frustratie – misschien kreeg hij niet de peuk waar hij om bietste – in eerste instantie op de muur te botvieren, maar toen direct daarna Sheriff kronkelend op straat lag, was de optelsom snel gemaakt. 

Lees uit deze serie ook: na de piep

“I can even handle a tiger!” zou O. volgens een getuige zelfs nog hebben geroepen, waarbij hij een gebaar zou hebben gemaakt alsof hij met zijn tanden een stuk vlees van het bot sleurde, maar bij de betrouwbaarheid van die waarneming, en vooral bij de nuchterheid ervan, zet zelfs het OM de nodige vraagtekens.

Inmiddels zit O. in een ontwenningskliniek. Hij is al anderhalve maand broodnuchter. Zijn advocaat vindt bovendien dat zijn cliënt inmiddels wel genoeg is gestraft. Niet alleen door de vele doodsbedreigingen op internet, ook in de de reguliere media is hij al veelvuldig neergezet als een meedogenloze dierenbeul.

Lees uit deze serie ook: pittige tante

“En dat zal nog wel even zo blijven ook,” voorspelt de advocaat, wijzend op de paar journalisten achter hem in de zaal. Uitspraak: twee weken gevangenisstraf, waarvan een week voorwaardelijk. Daarnaast moet O. de voorrijkosten betalen van de dierenambulance: 38,50 euro.

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws