Door: Jeroen Kraak
Misdaad

Belgische Instagrambendes stoppen met mishandelingen na inmenging harde kern Club Brugge

Brugge is geschokt door twee jeugdbendes die mensen mishandelen om een filmpjes te maken die ze vervolgens plaatsen op I...

Brugge is geschokt door twee jeugdbendes die mensen mishandelen om een filmpjes te maken die ze vervolgens plaatsen op Instagram. 

Mishandelingen

Een 14-jarige jongen werd dit weekend in elkaar geslagen zonder enige aanleiding. ‘Er kwam een groep jongens op me af. Zonder zat ze iets zegden begonnen ze te slaan. Het moest hen puur om het filmen zijn gegaan’, zegt het slachtoffer tegen Het Nieuwsblad. Het filmpje werd op Instagram meer dan 4.000 keer bekeken waar zelfs aanmoedigende teksten voor de daders bijstonden. Ook in Oostende vonden eerder dezelfde soort activiteiten plaats. 

Harde kern

De harde kern van Club Brugge kan de vechtpartijen in de stad niet waarderen en zijn een actie gestart om het geweld te stoppen. Dertig leden kwamen naar het station van Brugge om de confrontatie met de jongeren aan te gaan. ‘We hebben duidelijk gezegd dat dit zo niet verder kan. Als ze van hulpeloze jongeren in elkaar slaan een nieuwe hype willen maken, zijn ze in de verkeerde stad’, aldus een lid van de harde kern aan het Nieuwsblad. Vlak na de confrontatie met de voetbalsupporters hebben verschillende jongeren online hun excuses aan slachtoffers aangeboden.

Hyena’s

Volgens de zware jongens van de voetbalclub gaat het om twee jongerenbendes van ongeveer 15 leden die zichzelf de Tigra’s en Hyena’s noemen. De politie doet op dit moment onderzoek naar de mishandelingen.