Door: Martijn Haas
Misdaad

Bekijk volledige FBI-documentaire (VIDEO)

Ze hebben 30.000 medewerkers. Daarnaast 20.000 man ondersteuning op gebieden als forensisch onderzoek. De dienst...

Ze hebben 30.000 medewerkers. Daarnaast 20.000 man ondersteuning op gebieden als forensisch onderzoek. De dienst opereert wereldwijd, en wordt ook wel de eerste universele politiedienst genoemd. Het budget is 8 miljard dollar. Ze bestrijden terrorisme. En op dit moment zijn er zo'n zeventig slapende cellen actief binnen vijandelijke organisaties. Maar verder doet de FBI ook onderzoek naar moord, kidnapping, eenzame wolvencybercrime en maffia-achtige organisaties. Dankzij de FBI ging crimeboss John Gotti neer, en na hem zowat de hele Gambino-familie. Sinds gisteren heeft de bekende Amerikaanse inlichtingendienst zelfs een speciale afgezant in dienst die onderzoek doet naar de banden van de Amerikaanse president met Rusland.

Robert Mueller heet de man. Hij zal de zaag gaan zetten in het presidentschap van Donald Trump. Want van de FBI win je het nooit, zo weten insiders. Als iemand het op deze dienst gemunt heeft dan zal deze persoon te maken krijgen met een apparaat waarvan de macht niet eens vast staat.

Ondertussen is de bovenstaande documentaire over de FBI een absolute aanrader. Want is de FBI ook in Nederland actief? Natuurlijk! Want wat hebben we hier allemaal niet: drugshandel, jihadisten en brievenbus-bv's waar schimmige bedrijven hun foute geld parkeren, zoals onlangs werd getoond in een documentaire van Zembla. Zie hier.

Maar ook interessant om te kijken want de documakers gaan in op een fenomeen dat ghosts heet. Dat zijn undercoveragenten die zo undercover zijn dat zelfs andere FBI'ers lang niet altijd weten dat zij in dienst zijn. Mogelijk zitten er op dit moment ghosts in de Amerikaanse politiek. En zullen zij bijdragen aan de haast onvermijdelijke val van Trump. 

In de docu komt ook een fragment voor over de wijze waarop de FBI een groep Russische spionnen oprolt. Kortom, hoogst actueel.

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws