Door: Redactie Panorama
Misdaad

Bedreigingen, angst en veel geld bij oldtimerroven in Nederland

Criminele bendes houden in Nederland huis door vele tientallen peperdure oldtimers te stelen. Een keiharde concurrenties...

Criminele bendes houden in Nederland huis door vele tientallen peperdure oldtimers te stelen. Een keiharde concurrentiestrijd is volgens deskundigen gaande. Bedreigingen, angst en zelfs het terugkopen van de gestolen klassiekers door de rechtmatige eigenaars is aan de orde van de dag. Panorama dook in de wereld van de oldtimerroven.

Het is half maart 2016 als bij de ervaren Limburgse detective Ben Zuidema, die verbeten jacht maakt op de dieven, de gsm rinkelt. Een bevriende autohandelaar hangt aan de lijn. Hij heeft ‘goed nieuws’ over een gestolen oldtimer. “Die man vertelde mij dat een crimineel hem benaderd had om een dure klassieker te kunnen terugkopen. Voor ik het goed en wel doorhad, kreeg ik die vent meteen aan de lijn,” blikt Zuidema terug.

“Ze hadden een tweetal gestolen oldtimers en de eigenaars konden die terugkopen, werd mij verteld.” Een heus dreigement volgt. “Als je niet met ons in zee gaat, dan steken we de auto’s in brand. Daarop heb ik meteen de verbinding verbroken. Ik laat me door niets en niemand onder druk zetten.”

Zuidema denkt hiermee op dat moment klare taal te hebben gesproken. Maar de oldtimerdieven houden woord, want daags daarna is het al raak. 

“In Oirsbeek werd die groene oldtimer uitgebrand teruggevonden. Die klant was zijn auto dus kwijt, maar de eigenaar van de Rode Mustang, een man uit Aken, kreeg hierdoor angst. Hij wilde daarom wel in onderhandeling gaan. Eigenaars van oldtimers gaan heel ver om hun gestolen auto’s terug te kunnen krijgen. Die dingen zijn vaak hun levens- werk, daar kleeft heel veel emotie aan vast. Daar maken die dieven gebruik van. Dat terugkopen is dus steeds meer een grotere handel aan het worden.”

De contacten tussen de criminelen en eigenaar van de oldtimer zijn daarom al snel gelegd, de bovengenoemde Heerlense autohandelaar dient als tussenpersoon. “Daar mocht ik als detective namelijk niet bij betrokken zijn,” legt Zuidema uit, terwijl hij in zijn ruime kantoor in Wessem door een zorgvuldig opgebouwd dossier over de oldtimerdiefstallen bladert. Op een parkeerplaats in Duitsland, vlak over de grens bij Kerkrade, wordt de deal uiteindelijk gesloten.

Dit is een voorstukje van een verhaal uit ons blad. Wil je meer lezen over de oldtimerroven in Nederland? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws