Door: Martijn Haas
Misdaad

Andrew Wilson vrij man na 32 jaar onterecht gevangenis

Heeft 'ie het nou gedaan of niet? Na 32 jaar gevangenisstraf heeft een rechter in Los Angeles besloten dat de verdenking...

Heeft 'ie het nou gedaan of niet? Na 32 jaar gevangenisstraf heeft een rechter in Los Angeles besloten dat de verdenking van moord onterecht is. Daarom is Andrew Wilson sinds twee dagen een vrij man. De vrijspraak is gebaseerd op de vaststelling dat Wilson geen eerlijke rechtsgang heeft gehad. Dat betekent dus dat het Amerikaanse gerecht hem ook niet verantwoordelijk houdt voor de roofmoord in 1984 op de toen 21-jarige Christopher Hanson, die met messteken om het leven werd gebracht terwijl hij met zijn vriendin in een pick up-truck aan het ontspannen was op een parkeerplaats.

Dat is een beetje vreemd. Want de openbare aanklager gelooft nog altijd dat Wilson verantwoordelijk is voor die moord. Er zal echter geen nieuwe aanklacht volgen. Wel zal een rechter binnenkort uitspraak doen over de vraag of Wilson daadwerkelijk schuldig is.

Dat er een oneerlijke rechtsgang is geweest staat volgens de rechter vast op basis van enkele conclusies. Zo zou de politie destijds wel erg laat - pas na enkele weken - getuigen rond de moord zijn gaan interviewen. Men was destijds zo zeker van zijn zaak dat andere varianten van tafel werden geschoven. Wilson had het gedaan, punt uit. 

Ook een belangrijke getuige in de zaak - de vriendin van de vermoorde man - zou een nogal dubieuze rol hebben gespeeld. De rechter gelooft haar niet op haar woord. Mogelijk weet zij meer, of heeft ze omstandigheden verdraaid.

Wilson sprak bij zijn vrijlating enkele verslaggevers. Het eerste wat hij zei was: "In mijn omstandigheden moet je nooit opgeven." Op de vraag wat hij het eerste zou gaan doen antwoordde hij: "Een hamburger eten en mijn 96-jarige moeder een bezoek brengen."

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws