Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
1

Agente valt van paard bij FC Twente-rellen

Er zijn beelden opgedoken van de rellen, zoals die woensdagavond plaatsvonden bij FC Twente tegen PSV. Die vonden plaats...

Er zijn beelden opgedoken van de rellen, zoals die woensdagavond plaatsvonden bij FC Twente tegen PSV. Die vonden plaats buiten de Grolsch Veste in Enschede, nadat de politie een drugsactie was gestart op de tribunes, tijdens die wedstrijd.

Zie hier de nogal chaotische video. Wie goed kijkt ziet op het einde hoe een paard weer overeind komt in de massa. Het roept zoals wel vaker de vraag op hoe verstandig het is om dergelijke dieren in te zetten bij dit soort acties.

Politieagenten kunnen worden aangevallen. Dat is de risico van het vak. Maar dieren hebben daar niet om gevraagd. Opvallend trouwens dat er ook veel honden in deze beelden te zien zijn. Kennelijk vormen rellen nog altijd een grote wilde beestenboel.

Dit is natuurlijk allemaal niet nieuw. Ouderwets, zou je het zelfs kunnen noemen. Legendarisch is de agent te paard die tijdens de Geen Woning Geen Kroning-rellen op 30 april 1980 tijdens de kroning van Beatrix bij het Waterlooplein onderuit ging. Die ruiter werd destijds door de relschoppers (krakers en aanverwant tuig) weer in het zadel gehezen.

Paarden krijgen het zwaar te verduren tijdens dit soort rellen. Zie deze foto van een agent die bij zijn stervende paard blijft liggen.