Door: Martijn Haas
Misdaad

70.000 euro gecremeerd

Je hebt mensen die graag op hun geld zitten. Die verstoppen het in een oude sok en leggen het dan onder hun kussen. Of z...

Je hebt mensen die graag op hun geld zitten. Die verstoppen het in een oude sok en leggen het dan onder hun kussen. Of ze verbergen het achter een gipsplaat op zolder. Maar er zijn grenzen, als je dood gaat heeft het weinig zin je geld nog bij je te houden. Wat moet je er nog mee?

Nou, daar dacht een in 2012 op 75-jarige leeftijd overleden inwoner van Den Bosch toch heel anders over. Die gaf aan als laatste wens zichzelf met zijn poen te willen laten cremeren. Gewoon op de knop drukken en weg zou het zijn, mee op zijn laatste reis.

"Ik heb het in de kist gedaan. Het was van hem en het moest van hem blijven. Niemand had er verder recht op,'' zo sprak zijn dochter (53) gisteren bij de rechtbank van Den Bosch. Zij claimt het bewuste geldbedrag rond de dood van haar vader contant te hebben opgenomen en het vervolgens bij het stoffelijk overschot van haar vader in de kist te hebben gelegd. Gewoon zoals hij het haar had gevraagd. Wie goed doet, goed ontmoet.

Maar niet iedereen is even blij met deze bijzondere manier van afscheid nemen. Zo is er haar broer die meent nog deel te hebben op een deel uit deze nalatenschap. Volgens hem heeft ze het bedrag helemaal niet laten verbranden maar heeft ze het zelf bij zich gestoken. Diefstal dus. De man had al eens zijn gelijk gehaald bij de rechter, die toen oordeelde dat hij waarschijnlijk goed zit. De vrouw moet hem daarom al sinds enige tijd 30.000 euro afstaan. Dat weigert ze. Ook al vind ze het sneu voor haar broer, zo stelde ze gisteren.

Haar broer heeft inmiddels het Openbaar Ministerie achter zich. De Officier van Justitie eiste gisteren - net als eerder een rechter bij een kort geding - dat de vrouw het eerder vastgestelde bedrag aan haar broer geeft. Tevens eist hij een taakstraf van 60 uur. De rechtbank in Den Bosch doet 19 januari uitspraak. De dochter is er niet blij mee. Ze zegt gisteren bij de rechter al 'genoeg ellende' te hebben.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws