Door: Martijn Haas
Misdaad

20 miljoen euro in bezit afgenomen van Camorra-familie

De Italiaanse politie heeft gisteren 20 miljoen aan bezittingen afgenomen van een beruchte maffia familie uit Napels. De...

De Italiaanse politie heeft gisteren 20 miljoen aan bezittingen afgenomen van een beruchte maffia familie uit Napels. Deze familie wordt verdacht van afpersing, witwassen, zwarte sigaretten- en oliehandel in Napels en omgeving en in Noord-Italië.

De Anti Maffia Onderzoeks Afdeling (DIA) legde beslag op de bezittingen van twee nakomelingen van een berucht Camorra-syndicaat, de Potenza's. De Camorra is een van de oudste Italiaanse criminele organisaties, en opereert met name in Napels en de provincie waar die stad in ligt: Campania.

'Pappa' Mario Potenza (overleden in 2012) zette medio jaren tachtig met zijn zoons Salvatore- en Assunto Potenza een grootscheepse illegale sigaretten-smokkeloperatie op. Hij werd in 2011 op huisarrest gezet, nadat de carabinieri 8 miljoen aan contanten vond in een muur van zijn woning. De twee zonen van Mario zijn nu onderwerp van een politieoperatie. Zij hebben de handel van pa de afgelopen jaren gewoon voortgezet, aldus woordvoerders van de Italiaanse justitie.

Zo rond 2014 begint de politie te merken dat de omvang van de illegale sigaretten- en oliehandel in Napels flink begint toe te nemen, precies in dat deel van Napels waar de Potenza-broertjes regeren. Uit een onderzoek dat de anti-maffiadienst daarna heeft opgezet blijkt dat de beruchte clan volop regeert in 'hun' wijk. Ze houden zich bezig met illegale handel, afpersing en witwassen.

De politie heeft beslag gelegd op: 24 woningen, 6 bv's, een groot aantal aandelen in chique Italiaanse restaurants, en voorts 66 bankrekeningen, waarvan sommigen in Zwitserland. Check, check, bling, bling.

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!