Magazine
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Salah mag Kluiverts veters nog niet strikken

SPORT EEN-TWEETJE

Kluivert
Door: Redactie Panorama
Fotografie: ANP

Dag Davidse,

Het duurt nog een maand of vier voordat FIFA19 wordt gelanceerd, maar nu al houdt het computerspel de gemoederen bezig. Want welke speler moet dit jaar de cover sieren: wéér Messi, wéér Ronaldo of toch iemand anders? EA Sports, de maker van het spel, durft er zijn vingers niet aan te branden, dus is er een verkiezing uitgeschreven zodat gamers het zelf maar moeten uitmaken. Voorlopige nummer 1 op de lijst: Mohamed Salah met ruim 45 procent van de stemmen. Salah – kende jij hem vóór het begin van dit seizoen? – is dus niet alleen op het veld een fenomeen. In Egypte is hij inmiddels heiliger dan Allah, de paus en de paashaas bij elkaar.

Vorige maand waren er presidentsverkiezingen in het land. Duizenden mensen streepten demonstratief de namen van de verkiesbare politici door en tekenden een extra hokje onderaan het stembiljet met zijn naam erachter. Er is bijna geen muur in Egypte waar zijn hoofd of zijn naam niet op staat en de Arabische Facebook-pagina van Liverpool staat al op meer dan dertig miljoen likes. Het schijnt zelfs, zo las ik op de website van de NOS, dat er in gevangenissen Moslimbroeders en seculiere Egyptenaren, die het grootste deel van de tijd elkaars bloed wel kunnen drinken, anderhalf uur per week gebroederlijk naast elkaar zitten om naar een wedstrijd van Liverpool, dus van Salah, te kijken. Ofwel: als Salah speelt, dan staat de wereld in Egypte even stil. Toen ik dat las, moest ik meteen aan Maradona denken. Hij maakte in zijn eentje Argentinië wereldkampioen toen het land hevig gebukt ging onder de naweeën van de Videla-dictatuur en de Falkland-oorlog. Hij maakte het straatarme Napoli tot twee keer kampioen van Italië en verloste daarmee het zuiden van het land van het minderwaardigheidscomplex dat het schatrijke noorden hen had gegeven. Daar kunnen Messi en Ronaldo alleen maar van dromen. Dat zijn slechts voetballers, geen verlossers zoals Maradona en Salah. Nadat hij tot Speler van het Jaar is uitgeroepen in Engeland, werd de status van Salah in het meest recente FIFA-spel geüpgraded tot de buitencategorie, gelijk aan Messi. Voor wie kies je in FIFA19: voor Salah of toch voor Hakim Ziyech?

Groeten,

Ha Jacobs,

Het lijkt er zo langzamerhand op dat de hele wereld tegen Justin Kluivert is. Eerst wordt de godenzoon in eigen land als een ordinaire zakkenvuller afgeschilderd omdat hij een salaris van anderhalf miljoen per jaar eist, en nu vinden voetballiefhebbers wereldwijd het ook nog eens nodig om hem bij zo’n online-verkiezing – die onder voetballers stiekem best een dingetje is – keihard te schofferen. Onbegrijpelijk. Mo Salah? Alias Mister Laffe Intikker. Mocht ie willen. Als er íemand op dat hoesje van FIFA19 hoort te staan, als er íemand de onbetwiste ster van de toekomst is, dan is dat Justin Kluivert. Maar zoals dat in Nederland gaat met mensen die bovenmenselijk getalenteerd zijn, die moeten vooral hun grote mond houden. En al helemaal wanneer ze Kluivert heten. Arme Justin. Zó jong, zó veel talent, en zo’n achternaam. Zelfs onze bondscoach vond het afgelopen week nodig om zich met zijn (toekomstige) droomcarrière te bemoeien. Alsof de grootste voetballer aller tijden (in spe) dat zelf niet kan bepalen. Koeman maakt zich zorgen over jonge talenten zoals Kluivert, zei hij. Ze zouden volgens hem veel te snel zwichten voor de verleiding van een buitenlands avontuur. Met als gevolg dat hun bankrekening in korte tijd explodeert en hun aantal speelminuten in één klap tot nul wordt gereduceerd. Ik vond dat nogal een uitspraak. Oké, Justin Kluivert is pas 19 jaar, maar om hem daarom maar gelijk op de grote hoop van jonge talenten te gooien, daarmee doe je hem te kort. Justin Kluivert is een talent zoals de internationale voetbalwereld die nog nooit eerder gezien heeft. Dat mogen we na anderhalf seizoen eredivisie vol onvergetelijke acties en doelpunten (die ik me nu zo snel even niet kan herinneren) gerust stellen. Om nog maar te zwijgen over die twaalf minuten die hij voor Oranje speelde. Het schijnt dat in Nederlandse gevangenissen Ajax- en Feyenoord-fans gebroederlijk en schouder aan schouder voor de televisie zitten wanneer Justin Kluivert speelt. Ontroerd door zijn talent. In Amsterdam maar ook in Rotterdam is nauwelijks nog een muur te vinden waar zijn naam of portret niet op staat. En je dacht toch niet dat er op voetbalpleintjes ook maar iemand is die graag Mo Salah wil zijn? Vergeet het maar. Het is overal hetzelfde liedje. “Ik ben Justin Kluivert!” “Nee ík ben Justin Kluivert.” “Nee ikke!” Afijn, Justin Kluivert dus. Onthoud die naam. Ook wanneer hij volgend seizoen bij een Europese topclub op de tribune zit.

Groeten,

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Magazine +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass