Magazine
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

100 dagen Holleeder

Op maandag 5 februari 2018 begon de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder. Wat is honderd dagen later de oogst, wat zijn we wijzer geworden? De verhoren geven een boeiende inkijk in het leven van Willem Holleeder

Holleeder
Door: Redactie Panorama
Fotografie: ANP

Paja is de Allesweter

Vanaf dag één van het proces zweeft de geest van een geheimzinnig figuur boven de troosteloze Bunker in Osdorp: de Allesweter. Holleeder noemt hem in zijn verklaring als degene die bemiddelde bij het conflict rond de eerste aanslag op Cor van Hout, in de Amsterdamse Deurloostraat in 1996. Sam Klepper en John Mieremet hadden Cor van Hout en Willem Holleeder een boete opgelegd van 1 miljoen gulden. Officieel vanwege een mislukt drugstransport, maar eigenlijk ging het om ‘belediging’: Cor had in een kledingzaak in de PC Hooftstraat Mieremet ‘schele’ genoemd. De aanslag mislukte, Cor raakte gewond maar overleefde en dook onder in Frankrijk. Holleeder ging onderhandelen met Klepper en Mieremet, via een tussenpersoon die hij de Allesweter noemde. Holleeder wilde wel betalen en deed dat, zonder toestemming van Cor, die daar de rest van zijn leven kwaad over bleef.

Tijdens de zitting trokken de officieren van justitie het bestaan van de Allesweter in twijfel en in De Telegraaf dreef John van den Heuvel de spot met deze ‘sprookjesfiguur’. In de Panorama van 21 maart wordt onthuld dat Paja M., uit voormalig Joegoslavië, de Allesweter is. Holleeder noemt hem ‘een vriend’: “Het is een aardige man. Hij had een boetiek en later een restaurant in Den Haag. Ik ging er af en toe langs, kopje koffie drinken of een broodje eten. Gezellig, beetje kletsen.” Na de liquidatie van Sam Klepper in 2000 hadden Holleeder en Paja elkaar in Sarajevo ontmoet. Op dat moment was iedereen aan het gissen wie er achter de moord op Klepper zat. Er ging een gerucht dat Sreten ‘Jotsa’ Jocic, de baas van de Amsterdamse Joego-maffia, erachter zat. Holleeder had in Sarajevo zijn oor te luister gelegd – toen hij daar samen met Paja was – en had daar vernomen dat Jocic er niks mee te maken had. Dat gaf hij weer door aan John Mieremet. Later bleek – volgens Holleeder – dat Jocic wel degelijk de opdrachtgever was geweest.

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass