Mannenpraat: Linda de Mol heeft te veel geld en een hart van goud

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans.   Bevangen door de kerstgedach...

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans.  

Bevangen door de kerstgedachte gingen wij op zoek naar positief nieuws. Even een dag geen vuige roddels en gemene achterklap, maar iets opbeurends. En dus kwamen we terecht bij Linda de Mol. Die helaas deze week haar door Alzheimer getroffen 82-jarige moeder Hannie verloor, maar die ook een van de mooiste kerstacties gelanceerd heeft.

In een interview met het AD zei ze onlangs: “Ik schaam me weleens voor mijn geld.” Zo'n gedachte is het begin van iets goeds. Wij Nederlanders hebben veel minder dan bijvoorbeeld Amerikanen de neiging om ons geld te gebruiken om de wereld beter te maken. Dat probeert Linda wel.

Lees uit deze serie ook: Estelle Cruijff shopt zich een ongeluk. Maar waar doet ze dat van?

Zelf is ze een uitbundige kerstvierder, inclusief eten, drank en cadeaus. “Dat mijn kinderen opgroeien in weelde betekent dat ze een enorm sociaal netwerk hebben, hun talen spreken, veel van de wereld gezien hebben en dat ze elke opleiding kunnen volgen. Ze hebben zo’n streep voor op kinderen die opgroeien in een sociale achterstandswijk waar ze zes weken lang rond het huis hangen in de zomer omdat zelfs picknicken of een opblaasbadje te duur is. Het maakt zó uit waar je wiegje staat.”

Zo is dat. En dus kwam er de LINDA.foundation. “Ik kan de armoede niet oplossen, maar ik kan wel voor een zo groot mogelijke groep even een klein lichtpuntje zijn in die loodzware last van de armoede.”

Lees uit deze serie ook: Joop Braakhekke was een verdomd coole gozer

Het wordt nog mooier. Ze betaalt zelf de kosten die de stichting maakt, zodat donaties rechtstreeks naar hulpbehoevenden kunnen. “Het gaat om een substantieel bedrag, een flink deel van wat ik verdien – zonder bedragen te willen noemen. Ik reserveer ook een bedrag voor later, voor als ik niet meer zo veel werk en er niet zo veel meer in kan stoppen.”

Voor de afwisseling sluiten we dit dagelijkse stukje dus maar eens niet af met een komische of cynische opmerking, maar met de wens: doe als Linda, als je de mogelijkheid hebt.