Mannenpraat: Katja Schuurman kijkt de dood diep in de ogen

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans.  Als Theo van Gogh en Guusje Nederh...

Elke dag op deze plek: 'Mannenpraat' met onze eigen roddelkoning Frans Lomans. 

Als Theo van Gogh en Guusje Nederhorst goede vrienden van je waren, dan heb je het volste recht om goed na te denken en uitgebreid te praten over de dood. Erger nog: dan ben je de aangewezen persoon om er een tijdschrift over te maken. Dat is precies wat Katja Schuurman heeft gedaan. Zij is de hoofdredacteur van de glossy DOOD.

Lees uit deze serie ook: René van der Gijp laat ons tranen met tuiten huilen

Mooi blad, ligt nu in de winkel. Ergens lazen wij het grappige zinnetje: DOOD gat vooral over het leven. Wat we ook lazen was dat Katja “doodsbang” was voor de dood. “Ik heb er een uitzonderlijk grote angst voor.” Wij kunnen ons vagelijk herinneren dat toen wij zo jong waren als Katja - ze is 41 en nog steeds een van de tien knapste vrouwen van Nederland - we ook niet bepaald stonden te juichen bij het idee dat het ooit afgelopen was. Nou ja, ouder worden verdrijft die angst, dus dat komt nog wel goed.

Nog meer aanbevelingen voor DOOD?

Jazeker. Een column van Youp van 't Hek. Johnny de Mol en Thijs Römer over hun contact met de doden. Topkoks stellen hun laatste avondmaal samen. Marieke Henselmans heeft het over voordelig sterven.

En dan zijn er de verhalen van Katja zelf. Ze interviewde iemand die in de hemel is geweest en ze gaat op zoek naar onsterfelijkheid. Volgende week is Katja te zien bij de EO, in het programma De Kist. Daarin gaat ze zeggen dat ze verlangt naar onsterfelijkheid.

Laten wij haar hier en bij deze melden dat ze daar misschien nog maar eens over moet nadenken. Want op een gegeven moment is het natuurlijk wel klaar met het leven. Dan is het lijstje van dingen die je per se moet doen helemaal afgewerkt en ben je uit die fraaie top 10 gezakt en sta ja nog maar op nummer 11 van mooiste vrouwen van Nederland.